V kostele se prakticky neukazují. Každý rok však udělají výjimku. Čtyřiadvacátého večer. I Juraj Háder z Hustopečí. „Na půlnoční chodím pravidelně," přikývl.

Vánoční bohoslužby lákají i lidi bez vyznání. „Je zaběhlý trend, že se přijdou podívat. Půlnoční mše máme na Štědrý den dvě. Na té dřívější pro děti bývá tak pět set lidí, kostel je úplně plný. I na noční mši dorazí více lidí než obvykle. K nám ale často zavítají lidé bez vyznání i přes rok," uvedl včera hustopečský farář Pavel Kafka, který se stará o kostel svatého Václava.

Jak se k přítomnosti nekatolíků v kostele staví? „Nemám problém kázat i pro nevěřící. Snažím se vždy mluvit srozumitelně a zajímavě pro všechny. Když přemýšlím nad kázáním o Vánocích, řídím se myšlenkami, které dlouho nosím v srdci," promluvil otevřeně.

Kam na půlnoční
24. prosince večer zamíří nejen katolíci i do těchto kostelů:

- Břeclav, kostel svatého Václava, ve 22 hodin
- Hustopeče, kostel svatého Václava, ve 23 hodin
- Mikulov, kostel svatého Václava, ve 22 hodin
- Pohořelice, kostel svatého Jakuba Staršího, ve 24 hodin

Drží se zásady: Rychle, jasně, výstižně. „Čím větší slavnost, tím kratší bohoslužba," dodal ke svému pravidlu. Pro ty, kteří nejsou zvyklí do kostela chodit, ideální.

Půlnoční mši za doprovodu orchestru a chrámového sboru připravují i Břeclavští. V katolickém kostele svatého Václava.

Naopak evangelíci v Břeclavi si musí počkat až na brzkou bohoslužbu na Boží hod vánoční. „Půlnoční tady kdysi moji předchůdci pořádali, ale prý ji navštěvovalo málo lidí, proto ji zrušili. Mši máme pětadvacátého prosince ráno. Vždy s vyšší účastí než o nedělích, kolem šedesáti lidí," přiblížil evangelický farář v Břeclavi Jan Zámečník.

Také podle něj vstupují o Vánocích do kostela i ti, kteří tam během roku mockrát nezavítají. „Například lidé, kteří už nemají fyzickou sílu chodit na bohoslužby pravidelně," podotkl.

Myslí si však, že lidi bez vazby na církev na půlnoční mše lákají spíše katolické chrámy.

Třeba v Mikulově. Ve městě působí tři kněží, každý z nich má na Štědrý den na starost tři mše svaté v obcích regionu. „Je skvělé, že dorazí i lidé, kteří běžně do kostela nechodí. Dělení na věřící a nevěřící se mi ale nelíbí. Těžko říct, kde je hranice. Určitě jsou totiž lidé, z našeho pohledu nevěřící, kteří mají k Bohu a křesťanským hodnotám blíže, než kdokoliv z nás," řekl v rozhovoru pro Břeclavský deník tamní probošt Pavel Pacner.

Potvrdil, že v Mikulově je spousta lidí, kteří kostel navštíví třeba jen jednou za rok, právě v tuto dobu. „Jsem za to rád," doplnil.

V kostelech mají bohoslužby zaměřené i přímo na děti. V břeclavském evangelickém už v neděli, v Hustopečích ve čtyři hodiny odpoledne na Štědrý den.