Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pátek ve 20:00, najdete v sobotním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Přestaňte diskriminovat pacienty. A nabídněte vracení regulačních poplatků ve všech zdravotnických zařízeních kraje. Nebo raději vůbec nikde, vzkázala Česku Evropská komise. Vedení Jihomoravského kraje si po společné poradě českých hejtmanů vzalo dva týdny na rozmyšlenou, ve čtvrtek však zastupitelé s konečnou platností rozhodli. Dávají poplatkům zelenou.

S třicetikorunovým příplatkem za ošetření u lékaře a každou položku na receptu musí odteď počítat i pacienti krajských nemocnic a lékáren. „Poplatky přestaneme proplácet do třicátého června,“ potvrdil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Ustoupil tak kritice Evropské komise, která proplácení před nedávnem označila za diskriminační. Krajům vytkla, že protěžují pacienty krajských nemocnic a lékáren na úkor návštěvníků jiných zdravotnických zařízení. A dala jim na výběr ze dvou variant řešení. „Udělali jsme si analýzu, která obě možnosti prověřila. A z ní vyplynulo, že jen proplácení regulačních poplatků v lůžkových zařízeních kraje by nás vyšlo na přibližně dvě stě padesát tisíc korun. To je nad možnosti rozpočtu,“ podotkl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Čtvrtmiliardová suma je skoro pětinásobkem toho, co kraj za poplatky utratil po prvním roce proplácení. „Do analýzy jsme přitom nezahrnuli obrovský počet praktických lékařů a ambulantních specialistů. Celková částka by tedy ještě byla mnohem vyšší. A tak od proplácení ustupujeme,“ konstatoval Ryšavý.

Sociálně demokratické vedení kraje přitom dosud na proplácení trvalo. Počítalo s tím, že poplatky zavedené bývalým ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem zruší. Po výsledku květnových parlamentních voleb se musí s jejich návratem smířit.

Pro osm jihomoravských nemocnic ve správě kraje to však velký převrat nepředstavuje. „Na výběr poplatků máme dva pracovníky, kteří současně vyřizují i smlouvy pro zájemce o proplacení,“ vysvětlila například ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová. Stejný názor má šéf kyjovské nemocnice Igor Kalix. „Ubude nám trochu administrativy, jinak se v podstatě nic nemění,“ řekl Kalix.

Největší změnu tak čtvrteční rozhodnutí přinese pacientům. A přestože teď do peněženky musí sáhnout častěji, mnozí povinnost platit všude stejně vítají. „Zdravotnictví peníze potřebuje. A na jeho příjmech bychom se jako pacienti měli rozhodně podílet,“ uvedla Zuzana Procházková z Brna.

S doporučením EU

Proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví před dvěma týdny kritizovala Evropská komise kvůli protežování návštěvníků pouze krajských zdravotnických zařízení. „Rada kraje provedla analýzu jak dále postupovat aby to bylo v souladu s doporučením Evropské komise.

Další proplácení by nás stálo 250 milionů korun. To by bylo pětinásobné zatížení kraje. Komisaři dali krajům, které poplatky proplácejí na výběr ze dvou možností. Budou proplácet regulační poplatky ve všech nemocnicích bez rozdílu, nebo v žádné. Na rozhodnutí přitom dali lhůtu do 21. června.

Hejtman Hašek svým rozhodnutím nejen vyhověl požadavku Evropské unie, ale vytvořil si také příznivější pozici k jednání o nové krajské koalici. Ta současná s občanskými demokraty totiž formálně končí s úderem čtvrteční půlnoci. Hašek má eminentní zájem o novou koalici s lidovci, kteří si vyřešení problémů s podle nich nezákonným proplácením zdravotnických poplatků kladou jaku jednu z podmínek pro svazek se sociální demokracií.

Právě proplácení zdravotnických prostředků je také jednou z překážek, aby lidovci vstoupili do nové koalice se sociálními demokraty. „Zrušení nezákonného proplácení je jedna z našich podmínek v jednáních. Nejde přitom jen o morální problém, ale hlavně o ekonomickou stránku věci. Cítím ji jako ohrožení Jihomoravského kraje. Nemůžeme dále vyčerpávat už tak vyčerpaný krajský rozpočet,“ řekl Juránek.

Podle brněnského politologa Stanislava Balíka už v posledních týdnech nebylo zrušení proplácení poplatků pro sociální demokraty tak palčivým problémem jako dříve. „Už to pro ně není zase taková oběť. Mohou se vymluvit na tlak z Evropské unie i vůli voličů, kteří dali v parlamentních volbách hlasy stranám, jež jsou proti proplácením,“ myslí si Balík.

Rozhodnutí kraje uvítal šéf až doposud koaličních občanských demokratů Jiří Kadrnka. Podle něj by ale mělo přijít dříve než do konce měsíce. „Bylo by dobré rozhodnutí přehodnotit a proplácení ukončit dříve. Každým dnem totiž zbytečně ztrácí kraj peníze,“ upozornil Kadrnka.

LUCIE HRABCOVÁ A PETR JEŘÁBEK