Plocha vedle mostu u Dyje naproti bývalého cukrovaru byla donedávna jednou z posledních parkovacích míst v centru Břeclavi, kde nemuseli řidiči platit. S oblibou tady proto parkovali například strávníci v protějším bistru. Teď by se jim ovšem taková zastávka prodražila. Řidiče totiž na někdejším parkovišti už několik týdnů vítá varovná značka zákaz vjezdu.

„Pro nás by bylo lepší, kdyby tam lidé mohli nadále parkovat. Umístění zákazové značky naštěstí neznamenalo odliv klientů,“ poznamenal Vítězslav Vyhoda, který jídelnu naproti bývalého parkoviště provozuje.

Motorizovaným návštěvníkům nyní nezbývá nic jiného, než využívat placené plochy v areálu bývalého cukrovaru. „Mně přijde nesmyslné na novém parkovišti platit. Ty peníze na rekonstrukci přece přišly z evropských zdrojů. Je zvláštní za zdejší parkování městu platit,“ kroutil hlavou Petr Zugárek z Břeclavi.

Podle vyjádření radnice bylo odstavné místo pro auta zbytečné, pokud v blízkosti stojí nové parkoviště. „Po vybudování nového parkoviště v cukrovaru není žádný důvod již nadále využívat toto odstavné stání,“ sdělil vedoucí odboru vnitřních věcí břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

Podle jeho slov radní postup zkonzultovali i s dopravní policií, která jejich záměr posvětila. „Město Břeclav po předchozím projednání s dopravním inspektorátem zamezilo vjezdu motorových vozidel na toto místo,“ potvrdil Opálka.

Vlastníkem pozemku, na kterém zrušené parkoviště stálo, je právě město. „Jsou to jejich pozemky, jejich komunikace. Já osobně jsem jim dal v této věci souhlasné stanovisko. Ale nevím, k jakým účelům má tato plocha v budoucnu sloužit,“ uvedl Ladislav Hemza z břeclavského dopravního inspektorátu.

Jedním z důvodů, proč se radnice rozhodla vystrnadit řidiče z neplaceného stání naproti cukrovaru, měl být fakt, že tady ohrožovali pěší i cyklisty. Pokud by ale podle Hemzy skutečně existoval takový problém, byla by to dopravní policie, která by na to jako první upozornila.

„My jsme nic takového neiniciovali. Jediným zádrhelem v dané lokalitě bylo dle mého to, že lidé přebíhali přes hlavní silnici, což bylo nebezpečné,“ míní Hemza.

To, že se strávníkům přes frekventovanou silnici kvůli absenci přechodu pro chodce špatně přecházelo, chápe i Vyhoda. Přesto má k postupu radnice výhrady. „Město nás o umístění značky mohlo alespoň informovat,“ vyjádřil se podnikatel.