Súsedé z Břeclavi, Pekelná dvojka, Copatotuje z Merlína, Vidoničtí draci, Vlci z Velkých Pavlovic, Velkopavlovické čarodějnice, Třebovští pražci a Ohýbači z Kuřimi v sobotu ráno roztopili kotle mezi vinohrady přímo v meruňkovém sadu rakvického vinařského domu Dominant. Počtrnácté se tam konala akce Srnčí guláše v Rakvicích, která má ve vinařské obci jednadvacetiletou tradici.

Vůně gulášů s tajnými ingrediencemi, která se linula vinohrady, přilákala o horkém víkendovém dni vyšší desítky lidí. „Soutěžních týmů máme osm, většina z nich k nám jezdí pravidelně. A to z jak z Velkých Pavlovic, Břeclavi, z Kuřimi, Vidonína u Velké Bíteše nebo Brna, tak třeba i z odlehlejších částí republiky. Jsou zde i soutěžící z České Třebové či Merklína u Plzně,“ vyjmenovala pořadatelka akce Blanka Bednaříková.

Organizátoři zajistili každé soutěžní partě srnčí maso. Dovést si jej nechali od myslivců ze Šumavy. Jaké ingredience kuchaři k přípravě využili, pak už bylo na nich. „V každém případě jsou tajné. Tu nejdůležitější jsme dávali už do základu. Ovšem prozradit ji nemůžeme, to bychom vás museli zabít a zakopat ve vinohradu!“ smáli se odvážlivci z Pekelné dvojky, kteří guláš v Rakvicích letos vařili vůbec poprvé.

Kuchaři se shodovali, že naprostý základ je dobře opražená cibulka na sádle. „Musí být dozlatova. Když je dobře připravený základ, ani není třeba ničím zahušťovat,“ radili třeba Vlci z Velkých Pavlovic.

close V Rakvicích po jednadvacáté vařily party týmů srnčí guláše. Akci hostil meruňkový sad tamního vinařského domu Dominant. info Zdroj: Deník/Iva Haghofer zoom_in V Rakvicích po jednadvacáté vařily party týmů srnčí guláše. Akci hostil meruňkový sad tamního vinařského domu Dominant.

Ani oni se o svůj tajný recept nepodělili. „Ingredience neprozradíme! Ale prozradíme, že jsme něco z nich už vypili,“ smáli se potutelně Vlci.

Spekulaci, zda přidávají do svého voňavého guláše sušené pavoučí nožičky, nepotvrdily ani Čarodějky z Velkých Pavlovic. „Náš guláš je tradicí, vaříváme ho i na Gulášfestu u nás v Pavlovicích. Všechny ingredience máme v zašroubovaných uzavřených a neoznačených nádobách. Z nás nic nedostanete,“ kroutila hlavou Zita Dvořáková.

close V Rakvicích po jednadvacáté vařily party týmů srnčí guláše. Akci hostil meruňkový sad tamního vinařského domu Dominant. info Zdroj: Deník/Iva Haghofer zoom_in V Rakvicích po jednadvacáté vařily party týmů srnčí guláše. Akci hostil meruňkový sad tamního vinařského domu Dominant. Pravidelný trénink po dobu jednoho měsíce za sebou mají brněnští a kuřimští Ohýbači. „Jak už ten guláš vařívám pořád, tak mi snad ani nechutná,“ povzdech si s úsměvem Antonín Vala.

Vyzradil zároveň, jaké speciální přísady v jejich soutěžním guláši nemohou chybět. „Základem je kromě cibulky na sádle a kvalitního masa vývar. Deset litrů uvařím já, deset litrů tady kolega. Přidávat do guláše vodu není ono. Teprve s vývarem má guláš pořádné grády,“ pomrkával starší sympaťák.


Nahrává se anketa ...

O tom, které tři guláše jsou nejlepší, rozhodovala pětičlenná odborná porota. Svůj hlas mohli odevzdat také návštěvníci, kteří určili vítěze laické veřejnosti.

Akce, jež odstartovala v deset hodin dopoledne, potrvá až do deváté hodiny večerní. Nechybí ani živá hudba nebo ochutnávka vín z vinařství Víno Rakvice.

MOHLO BY VÁS ZAUJMOUT: Silná bouřka v Břeclavi, Kemp Slavností vyplavila voda. Lidé spali na stadionu

V Rakvicích topily pod kotlem čarodějnice i pekelná dvojka. Vůně gulášů se linula vinohrady | Video: Deník/Iva Haghofer