„Dopoledne tam stála dvě civilní auta. Viděl jsem, že ozbrojení muži v kuklách hlídali oba vstupy do komplexu. Slyšel jsem, že tam byli už kolem osmi hodin ráno a zapisovali si poznávací značky každého auta, které do firmy přijelo," uvedl velkobílovický vinař, který chtěl raději zůstat v anonymitě. Jeho jméno ale v redakci známe.

„Mohu potvrdit, že celní správa na místě byla. Prováděli jsme vyhledávací činnost," sdělila bez dalšího upřesnění mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, který sídlí v Praze, byli ještě tajemnější. „Můžeme pouze uvést, že nebudeme poskytovat žádné informace," napsal ve čtvrtek Břeclavskému deníku esemeskou mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

„Běžná kontrola"

Mezi Velkobílovickými se spekuluje o daňových únicích. A také o tom, že v cisternách se do firmy vozila vína ze zahraničí a zájemci si je mohli, někdy i bez dokladu, odvézt a využít už jako vína se značkou „moravské". „Všechno máme v pořádku. Prodáváme dále," odmítl veškerá obvinění jeden z dvojice jednatelů společnosti Jaromír Málek. Druhým je Jiří Krevňák.

„Šlo o normální kontrolu. Takové jsou běžné všude. Nic víc o tom ani nevím. Vrátil jsem se ze služební cesty a teď se všichni zajímají a něco v tom hledají. Je to soukromá záležitost," pokračoval rozladěný Málek.

Firma sídlí v areálu někdejšího Vinopolu. Na svých webových stránkách uvádí, že se zabývá prodejem sudového vína. Zájemcům ho nabízí i v obřích cisternách o objemu pětadvacet tisíc litrů.

Starostka Velkých Bílovic Marie Vlková o razii specializovaného policejního útvaru a celníků slyšela poprvé ve čtvrtek ráno. „Nevím, co si o tom myslet, mám jen minimum informací. Město s tímto vinařstvím nikdy problém nemělo, žádný černý puntík tady nemá. Vlastně o této firmě ani nic moc nevím, protože není členem občanského sdružení Velkobílovičtí vinaři a s městem nijak nespolupracuje," přiznala starostka.

Stejně jako řada vinařů ve městě má jen trochu obavy z toho, aby se případné problémy Vinařství Velké Bílovice neodrazily na pověsti tamních vín. „Záleží, jak to všechno dopadne. Nějaké dopady to ale asi mít bude," obává se Vlková.

„Tato firma má sice v názvu Velké Bílovice, ale stojí za ní lidé mimo obec. Nebylo by dobré, kdyby si to lidi dávali dohromady," přidal vinař, který viděl středeční zásah na vlastní oči.