V České republice je tento pták kriticky ohrožený druh. Na Nesytu hnízdil i loni a předloni, předtím naposledy v letech 2012 a 2014.

Ornitologové považují letošní hnízdní sezonu na Nesytu za rekordní. Pomohla nízká hladina vody, která byla daná suchem. „Před pár dny se vylíhla mláďata posledního ze zhruba dvacítky hnízdících párů pisil čáponohých. Mláďata na svět přivedly i nejméně dva páry kulíka říčního,“ zmínil Jan Miklín ze Správy chráněné krajinné oblasti Pálava.