Se skleničkou ve speciální zelené kapse a mapkou v ruce vyrážejí lidé vstříc popickým vinným sklepům. Je sobotní poledne a vinaři otevírají brány svých vinařství.

Vůbec poprvé se akce Tour de Sklep účastní také Alois Slovák. Přijel i s kamarády. „Vyšlo to trochu náhodně. Většinou jezdíváme na jižní Moravu přes léto nebo na svatomartinské akce, ale nelitujeme, že jsme na Hustopečsko zavítali. Víno nám tady chutná," sděluje muž z Frenštátu pod Radhoštěm.

Skupina ze severu Moravy se ze začátku zdržuje především u sklepu Libora Böhma 
a libuje si, že akce netrpí masovou návštěvností. „Líbí se nám, že tady není tolik lidí. Kdyby jich bylo ještě méně, bylo by to ještě lepší. Rádi si popovídáme s vinařem, který ví, jak svá vína vyrobil a zná o nich další podrobnosti," vysvětluje Slovák.

Masová akce? Ne

Díky komornější atmosféře přijíždí do Popic také Richard Vítek z Rájce-Jestřebí. „V porovnání s jinými košty je pro nás Tour de Sklep ideální. Více se dá bavit s vinaři, není to tady tak komerční," pochvaluje si Vítek.

Ten také znalecky hodnotí doposud ochutnané vzorky. „Ročník 2015 je nádherný, vůbec se nedá s tím předloňským srovnávat. Byli jsme zde i vloni a tehdy nám opravdu chutnalo víno snad pouze ve dvou, ve třech sklepích. Ovšem loňská úroda je vynikající," srovnává Vítek.

V minulém roce navštívilo popické sklepy téměř pět set lidí, letos to vypadá dokonce na překonání této hranice. „Předpokládali jsme, že se vejdeme do pěti set návštěvníků, ale v tuto chvíli to vypadá, že jich bude k šesti stům," oznamuje při akci hlavní organizátorka Miriam Sedláčková. Pomyslné počitadlo příchozích se zastavuje na čísle 525.

Právě podobná meta je pro pořadatele v současné době zřejmě strop. „Neradi bychom šli nad šest set účastníků. Ještě však máme šanci, že otevřou další čtyři vinaři. Pak jde návštěvnost zvednout," nastiňuje Sedláčková plány do budoucna.

Jeden z tamních vinařů Rudolf Židek vyjadřuje uspokojení nad současným směřováním akce i návštěvností. „Je třeba zviditelnit naši obec. Nechceme z toho však udělat masovou akci, jako jinde v regionu, kde mají i pět tisíc lidí. To už se mi nelíbí," má jasno Židek.

V sobotním odpoledni mají lidé možnost projít celkem šestnáct otevřených sklepů. Že přitom nachodí dlouhé kilometry? Naopak. Vzdálenost mezi nejbližším a nejvzdálenějším vinařstvím je asi patnáct minut chůze. Ideální.