„Počasí nám zatím nepřeje, takže čekáme, co bude. Mráz, který před několika dny přišel, nestačil. Hrozny nebyly dost zmrzlé, tak jsme je tam ještě nechali,“ sdělil spolumajitel rakvické Révy Bronislav Průdek.

Ke sběru zmrzlých střapců je třeba alespoň sedmistupňového mrazu. Hrozny se sbírají v mrazu a ve zmrzlém stavu se i lisují. „Třeba loni to bylo náročné. Museli jsme využít dvě tři mrazivé noci, abychom mohli sklízet,“ vysvětlil Průdek. Hrozny na ledové víno nemá cenu sklízet při prvním mrazu, když ještě nejsou dost promrzlé. „Loni jsme dokonce sklízeli až po Novém roce. Byl to ročník 2007, přičemž jsme sbírali na začátku dalšího roku,“ uvedl zkušený vinař.

Ledové víno je vyhledávanou lahůdkou. Jeho výjimečnosti odpovídá i vyšší cena. Někteří o něm kvůli jeho sladkosti říkají, že je především pro ženy. S tím Průdek nesouhlasí. „V ledovém víně se skloubí celoroční počasí. Ledové víno je pití, na kterém si může pochutnat kdokoliv,“ podotkl spolumajitel rakvické společnosti.