„V minulosti se člověk to, kdo bude hlavou státu, jen dozvěděl z televize nebo rádia. Tentokrát si už ale může i svobodně vybrat. A toho si vážím," pochvaloval si tehdy Červenka.

Zažil mnohé, i všech dosavadních jedenáct prezidentů republiky a obě světové války. „Bylo mi sedm let, když v Břeclavi z terasy Národního domu vyhlásili Československou republiku. Šli jsme houfem Vítěznou ulicí a byli šťastní. Vybavuji si i návštěvy prezidenta Masaryka nebo Beneše v Břeclavi," vzpomněl na slavnou fotografii Edvarda Beneše s koláčkem a pohárkem bílého vína.

Červenka pracoval jako typograf, čili sazeč písma v břeclavské tiskárně do podzimu 1938. Poté odešel do Brna. Byl i grafikem a uznávaným fotografem.

Břeclavský rodák je držitelem několika ocenění. V roce 1998 získal Cenu Města Břeclavi za celoživotní mistrovskou práci v oblasti typografie a umělecké fotografie a vynikající reprezentaci města Břeclavi a celého regionu Břeclavska. V roce 2005 mu Rada města Břeclavi udělila ocenění za dlouholetou činnost v oblasti kultury, za typografickou a fotografickou činnost.

Z jeho prací lze zmínit například sazbu reprezentativního vydání Slezských písní Petra Bezruče k jeho sedmdesátým narozeninám.