Do Nemocnice Milosrdných bratří v Brně ji přijali v jednatřicátém týdnu těhotenství, měla vysoké horečky a dušnost vyvolané covidem. Po několika hodinách se stav mladé ženy prudce zhoršil, protože kvůli virovému zápalu plic se její tělo málo okysličovalo.

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Ilustrační foto.
Zázračný porod v Brně: žena s těžkým průběhem covidu porodila dítě. Už jsou doma

Covid na jihu Moravy

Nakažení dohromady: 113 332
Aktuálně nakažení: 12 675
Vyléčení: 100 657
Zemřelí: 2023
Průměrný věk zemřelých: 80
Aktuálně hospitalizovaných: 787
Aktuálně hospitalizovaných ve vážném stavu: 147
Zdroj: nedělní statistiky jihomoravských hygieniků

Po napojení rodičky přistoupili lékaři k porodu císařských řezem. Byl bez komplikací, žena přivedla na svět zdravé dítě. I takové příběhy přinesla na jihu Moravy nákaza koronavirem, která se v České republice objevila poprvé na den přesně před rokem.

První nakaženými v kraji se stali před rokem 11. března tři lidé, a to dvojice z Brna, která se vrátila z lyžařské dovolené v Itálii, a čtyřiaosmdesátiletá důchodkyně.

Ve vážném stavu skončila na infekčním oddělení Fakultní nemocnice Brno. „Nakazila se od rodinného příslušníka,“ uvedl ředitel krajské hygieny David Křivánek.

Od té doby mělo v kraji pozitivní test na koronavirus dohromady 113 332 lidí.

Podle nejnovějších statistik hygieniků testy třeba předevčírem odhalily 675 nově nakažených. „Uzavřených případů je k sobotní půlnoci 100 657. V souvislosti s covidem evidujeme 2023 úmrtí. Průměrný věk zemřelých byl osmdesát let,“ upřesnila v neděli epidemioložka Renata Ciupek.

Test na COVID-19. Ilustrační foto
První vyléčený z Blanska: Nejvíc jsem se bál o přítelkyni a ročního synka

S koronavirovou nákazou jako první zemřela na jihu Moravy 31. března čtyřiasedmdesátiletá žena. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ji lékaři přijali tři dny předtím, když se její zdravotní stav v opavské nemocnici výrazně zhoršil.

Bolesti při dýchání a u srdce

Dvanáct dnů musel kvůli covidu strávit ve fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích osmadvacetiletý muž z Blanska. Následně se stal prvním vyléčeným pacientem v kraji, který s koronavirem skončil na hospitalizaci. V zařízení měl nakažený bolesti při dýchání a u srdce. A také zvýšený tep. „Pořád se mi hůř dýchá. Mám odpočívat,“ řekl po vyléčení Deníku Rovnost muž, který si přál zůstat v anonymitě. Redakce jeho jméno zná.

Nemocnice u sv. Anny v Brně. Ilustrační foto.
První úmrtí na jižní Moravě: v Brně zemřela 74letá žena nakažená koronavirem

Množství nakažených i hospitalizovaných dosáhlo vrcholu na podzim. Třeba lékaři v bohunické fakultní nemocnici se v době okolo půlky listopadu starali téměř o 230 nakažených pacientů. Na jednotkách intenzivní péče leželo i padesát lidí, což už je pro tamní zdravotníky hraniční. „Aktuálně se blížíme vysokým číslům hospitalizovaných z podzimu a začátku ledna. Mezi nimi byly tehdy dva měsíce, ale nyní je mezi lednem a současnou další vlnou epidemie kratší doba,“ upozornila mluvčí zařízení Veronika Plachá.

Podle koordinátorky dobrovolnického centra Masarykovy univerzity Barbory Hauserové.je stále zájem o dobrovolnictví a služby pomocníků. „Pokračujeme v pomoci s doučováním a nákupy, důchodci se totiž stále obávají vycházet,“ zmínila.