Zmíněná diskuze posloužila organizaci IQ Roma Servis jako inspirace při vytváření programu pro následující setkání, tentokrát s názvem Na našem městě záleží i nám. Uskuteční se ve čtvrtek. V programu akce určené všem bez rozdílu barvy pleti nechybí tříhodinová úklidová brigáda.

Dobrovolníci vyčistí ulici Na Širokých. „Když jsme na začátku prázdnin pořádali podobnou akci, čtenáři Rovnosti nám vyčítali, proč se nevěnujeme úklidu. Chtěli jsme ukázat, že se podobným věcem nebráníme. Jsme obyvatelé tohoto města a jeho součástí. Záleží nám na tom, abychom tu žili v pohodě a aby naše město bylo krásné," uvedla terénní pracovnice z pořádajícího IQ Roma servis Alena Gronzíková. Posléze doplnila. „Zařazení brigády do programu pro nás není novinkou. Pořádali jsme ji i při komunitní akci před rokem na konci prázdnin," upozornila žena.

Jedna akce nestačí

Místo, na které se účastníci při úklidu zaměří, vybíralo sdružení společně s břeclavským městským úřadem. „Ulice Na Širokých je rozsáhlá a zanedbaná, delší dobu tam nikdo neuklízel, po domluvě se zástupci města jsme se rozhodli zaměřit právě na ni," zdůvodnila Gronzíková. Dobrovolníci budou uklízet ve čtvrtek od devíti do dvanácti hodin.

Reakce oslovených lidí byli různé. Například Michalu Bazalovi z Břeclavi se náplň setkání zamlouvá. „Tuto snahu považuji za velmi přínosnou a myslím si, že by mohla alespoň minimálně napomoct důvěře, která je nejen v Břeclavi už tak velmi křehká. Je totiž těžké žehlit dobrými činy to špatné, co spáchali druzí. Úklid je sice drobnost, ale i ta může silně přispět ke společné věci," podělil se o svůj názor Bazala.

Podporu vyjádřil i břeclavský starosta Oldřich Ryšavý. „Tato snaha má moje sympatie. Moc bych si přál, kdyby přispěla ke zlepšení vztahů mezi většinovou společností a Romy," uvedl první muž města.

To studentka Květa Ciprysová „oteplení" vztahů ve městě neočekává. „S Romy mám jen špatné zkušenosti. Je sice možná pár slušných 
a pracujících jedinců, ale neznám je. Nemyslím si, že taková akce něco změní," oznámila Ciprysová. Podobný názor má recepční Jakub Forman. „Je to krok správným směrem, ale obávám se, že nikam nepovede. Romové se podle mě nechtějí změnit," uvedl muž.

Odpoledne se účastníci setkání přemístí na náměstí Svobody u kostela Českobratrské církve evangelické, která akci spolupořádá. Uskuteční se tam kulturní program. Součástí akce bude klavírní koncert, hry pro děti, grilování nebo vystoupení taneční skupiny.

VÁCLAV PETRŮ