Opoziční zastupitel Ondřej Ďuriš ze sdružení Mladí a neklidní částečně ocenil výhledové vytváření rezerv. „Šetří se, ale pořád málo. Pokud dojde k výpadku v daňových příjmech, na investice nemusí zbýt dost peněz,“ upozornil s konkrétní výtkou třeba k novému Saunovému světu, který podle něj bude vytvářet další výdaje.

Zastupitelé probírali také plánované navyšování příjmů města ve střednědobém výhledu z pokut vybraných městskou policií díky radarům. A nakolik se tyto příjmy zpětně promítnou do investic směřujících ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. „Nebráním se tomu. Nicméně jde o běžný příjem rozpočtu," reagoval na dotaz břeclavský starosta Pavel Dominik.

Taneční country skupina Lednický ranč rozparádila letošní lednický vánoční jarmark.
Adventní jarmark v Lednici nadchla taneční country skupina



Na schůzi zazněla také kritická poznámka od opozice, že letošní rozpočet má mít finální schodek asi 138 milionů. „To je historicky vysoké číslo," komentoval Luboš Krátký ze sdružení Naše Břeclav.

Jedenáct milionů korun. S takovou položkou počítá rozpočet Břeclavi na rok 2019 pro tamní zámek. „Město do obnovy zámku již poměrně dlouho neinvestovalo," zdůvodnil starosta Dominik.

Opoziční zastupitel Krátký řekl, že město by se mělo předně postarat například o jednu z věží, která je podle něj v havarijním stavu. „Padá z ní omítka,“ zmínil.

Ilustrační foto.
Pohořeličtí školáci usednou do lavic na zámku



Dominik k částečné obnově památky dodal, že téma otevře na schůzi rady. „Je otázka, nakolik se má investovat po jednotlivých částech. Líbilo by se mi, kdyby se zámek dal opravit najednou,“ poznamenal starosta.

Je si však vědomý toho, že na celkovou opravu zámku chybí peníze. „Naposledy odhadované náklady na celkovou rekonstrukci zámku byly 206 milionů," připomněl Dominik.

Město se tak bude snažit získat dotace na postupnou opravu zámku. Práce by měly začít v závěru příštího roku.

Před třemi lety Břeclavští opravili a zpřístupnili zámeckou věž, z níž se stala vyhlídka.

Ilustrační foto
Dětí s nadváhou? Dvojnásobek. Sladké Vánoce musí vyvážit pohyb, radí odbornice



Návrh rozpočtu města v příštím roce počítá na investice s celkovou částou zhruba 103 milionů korun.