Ručně lahvovali vlastní vyšlechtěnou odrůdu. Ke stoletému výročí založení školy
Lednice - Tři roky zrálo v sudech. Nyní ozdobí letošní oslavy stého výročí založení vysoké školy. Červené víno odrůdy Cerason v pátek ručně lahvovali na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku. „Víno je připravené tak, že vydrží deset i dvacet let. Určeno je pro fajnšmekry a sběratele,“ řekl Zdeněk Pavlů z univerzitního Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Lahve mají objem jeden a půl litru. Každá stojí 1919 korun, což odkazuje k roku založení univerzity. Odborníci jich nalahvují na tři stovky. „Stovka je určená k prodeji. Zbývajících dvě stě bude dávat fakulta k výročí jako dárky. Rezervací už máme desítky,“ přiblížil Pavlů.
Vína lahvovali lidé z univerzity ručně, tradiční technikou. „Jde o výraz respektu k vinařství a manuální práci,“ prozradil Pavlů.
Na zahradnické fakultě vychovala univerzita stovky vinařů. Nyní obhospodařuje asi sto hektarů vinic. „Ke stému výročí univerzity jsme vybrali víno z naší dílny. Odrůdu Cerason, která je nejvíce spojena se stanovištěm fakulty v Lednici,“ řekl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň.
Odrůdu v ústavu jeho odborníci vyšlechtili v roce 2008. Jubilejní víno z univerzitní odrůdy má sytě granátovou barvu. Dominují v něm tóny peckového ovoce, zejména tmavých třešní a višní, a ušlechtilého dřeva.
Kromě výjimečného vína se budou Brňané celý rok setkávat i se speciálním univerzitním pivem Ležák 1919. V restauracích i maloobchodech. „Pivo vaří náš absolvent, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě. Připravuje ho podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.