„Jezdíme sem pravidelně jak na velikonoční, tak i na vánoční akce," prozrazuje jedna z návštěvnic Marie Zacharová z Břeclavi.

Interiér Rybničního zámečku vyzdobují studenti zahradnické fakulty v Lednici svými dekoracemi dvakrát do roka. Právě na Velikonoce a také Vánoce. „Zámeček je možné navštívit i v průběhu roku, ale bez atraktivních věcí, které tady v těchto dnech máme," říká Jindřich Neruda, prorektor Mendelovy univerzity v Brně, která má památku ve své správě.

Z původního vybavení zámečku mají totiž lidé šanci spatřit jen dva předměty z dob Lichtenštejnů – trofej parohy z roku 1909 a obraz kormorána plivajícího vodu ze zobáku. „Ten je z roku 1748. Obraz není sice umělecky příliš na výši, ale je zajímavý tím, že zobrazuje příhodu, která se v tom roce stala knížecímu myslivci," přiblížil Neruda.

V hlavní roli kraslice

Více než pozůstalost pánů z Lichtenštejna zajímala návštěvníky výstava prací budoucích absolventů zahradnické fakulty. Při vytváření květinových vazeb se tentokrát nechali studenti inspirovat velikonoční kraslicí. „Je to moc pěkné. Letos je vidět ve vazbách více proutí. Možná kvůli tomu, že ještě není nic rozkvetlé. Spolu s živými květinami je to nádherná kombinace," míní Zacharová.

Přestože si už domov velikonočně nazdobila, některé dekorace studentů chce využít příští rok. „Například barevná peříčka, která ve vazbách převládají, nebo velikonočně vyzdobené ulity," představuje si Břeclavanka.

Nápady na velikonoční zkrášlení bytu hledala na Rybničním zámečku i Hana Benadová z Lednice. „Některé by si dokázala představit na svém stole. Líbí se mi například strom z barevných peříček. I použité barvy jsou hezké. Vyhovují mi," tvrdí Ledničanka, která velikonoční výstavu ještě žádný rok nevynechala.

Počasí nevadí

Návštěvu Rybničního zámečku v době Velikonoc si nenechává ujít ani Olga Březovská z Břeclavi. „Jezdíme sem často. Nacházím zde inspiraci. Je fantastické, že dokázali studenti využít i révu. Normálně nevědí vinohradníci co s tím a pálí ho," podotýká.

Ani téměř zimní počasí podle ní velikonoční atmosféře nic neubírá. „Jsou alespoň krásně vidět Tři Grácie, když nemají stromy ještě listy. Navíc jsou květiny doplněné o zajímavou výstavu," pochvaluje si Březovská.

Ukázku fotografií nazvanou Přírodní motivy, jejímiž autory jsou studenti univerzity třetího věku, spolu s velikonočními dekoracemi mohou zájemci navštívit ještě v neděli a pondělí. Vždy mezi půl desátou dopoledne a půl pátou odpoledne.