Herold Jindřich představuje rytíře, kteří se poperou o možnost osvobodit princeznu z područí trojhlavé příšery. V jezdeckém turnaji s názvem Skolte draka. Vedle tří odhodlaných mužů stojí v sobotu kolem páté hodiny odpoledne na pláži u velké laguny v pasohláveckém kempu Merkur i jedna žena. Demokracie funguje také v tomto odvětví.

Rytíři plní úkoly. Mezi ně patří napichování věnců, setnutí hlavy drakovi, zapíchnutí kance či vzájemné odebírání stužek upevněných na pravé ruce. „Další disciplínou je takzvaná kvintána, což je takový otočný panák. Rytíři mají za úkol udeřit do kvintány a poté se počítají otočky po úderu," hlásí herold Jindřich, v civilu Jindřich Brezovský z klubu historického šermu Baštýři z Brna.

LETOS BUDE NÁRŮST

Vítězem se stává paní Rozálie. Ta si získala též obdiv přihlížejících návštěvníků klání. Malých i velkých. „Rozálie vyhrála zaslouženě, moc se mi líbila. Má krásného koně, je to hezká ženská," nechává se slyšet Marie Josková ze Dvora Králové. Děti nejvíce ocení koně.

To však není zdaleka jediný program, který mohou návštěvníci vidět v sobotním slunečném odpoledni na pláži při zahájení turistické sezony. Někteří zkouší střelbu z kuše na terč, další sledují pohádku v podání komediantů nebo se fotí s oblíbenými animovanými postavami. Třeba s hranatým Spongebobem.

O kus dál naproti hlavní recepci zase pokračuje hudební program. Fleret střídá na pódiu šumperská rocková kapela 05 a Radeček. Prostor pod pódiem se postupně zaplňuje. Hlavní taháky však mají teprve přijít. „Hlavně jsme přišli na Ewu Farnou," přiznává Miroslava Procházková z Pasohlávek. „Přijeli jsme s předstihem na Desmody," říká zase Martina Hrušková z Horních Věstonic.

Pořadatelům se daří skloubit program pro všechny věkové kategorie. Už loni přišlo deset tisíc lidí. „Ubytovaných už máme více než loni. A podle všeho přibude i návštěvníků," odhaduje Marcela Čáslavová z Pasohlávské rekreační.