Kdo by řekl, že o choreografii a další věci okolo nyní šestnáctičlenného souboru se od jeho počátku stará úřednice. „Dostala jsem se k tancování country v Praze, když jsem tam kdysi bydlela. Chodila a tančila jsem na akcích Jasana Bonuše, průkopníka country tancování v Čechách, který je sem přivedl z Ameriky," vzpomíná Mitošinková na první country bály a setkání vysokoškoláků ještě před rokem 1989.

Po příjezdu na jižní Moravu jí toto tancování chybělo, rozhodla se proto založit taneční kroužek.

Country podle ní má svá specifika. „Tak jako francouzský balet, i country obsahuje přesné figury, které se musí dodržovat. Je zapotřebí, aby se je člověk naučil a nejlépe v anglickém názvosloví," vysvětluje žena.

A pokračuje. „Není to legrace. S rychlejším rytmem musí mít tanečník dobrou fyzičku, aby zvládl celé vystoupení ve vysokém tempu. Zkuste si třeba jen chvíli tančit kankán s protnutými špičkami, byť to je původně francouzský tanec," snaží se objasnit fyzickou náročnost žánru.

I ona sama se stále zdokonaluje. Vymýšlí nové a nové choreografie, také výběr hudby je většinou na ní. „Někdy dám ale i na děti. Využíváme skladby českých autorů, americkou klasiku a také irskou keltskou hudbu," jmenuje.

Ve Spojených státech amerických sice Mitošinková nebyla, má tam ale kamarádku, která country hraje i tančí, a se kterou spolupracuje.

Poctivé zkoušení a přípravy Novoveských Štístek dosáhly odezvy. V mateřské škole v Nové Vsi, kde tanečníci ve věku od osmi do třinácti let zkouší, je vystavených 108 pohárů ze soutěží po celé republice. Také z poslední doby, třeba z břeclavské soutěže O Zelený hrozének. Vedoucím dětského souboru Novoveská Štístka je Irena Mitošinková. Tančí klasické country tance, line a square dance, country show a opět začínají s irskými tanci.

Zálibu skromné ženy prozradí i několik trofejí umístěných v její pracovní kanceláři. „Při soutěži se toho hodnotí víc. Záleží na choreografii, technice kroku, kostýmu, držení těla, výrazu a podobně," upozorňuje.

Kam Mitošinková s dětmi zavítá v nejbližší době? „Na jaře se chystáme na soutěžní vystoupení do Brna nebo Tábora. Pozvali nás i na mistrovství republiky," říká country nadšenkyně.

Od nadcházející lednové neděle přichází s novinkou. Zakládá country kurzy pro dospělé. Mladší i starší od třiceti let. „Jsou pro ty, co v souboru vyrostly, i pro nové příznivce. Uvidíme, kolik lidí přijde, snad dost," přeje si žena.

Novoveská Štístka tančí klasické country tance, line a square dance, country show a opět začínají s irskými tanci.