Naposledy se podařilo prestižní titul získat v roce 2012 Vinným sklepům Valtice s Ryzlinkem vlašským 2009, výběr z hroznů. „Šampion Salonu vín je unikátní ocenění, které má svoji nespornou váhu. Špička je ale vždy velmi vyrovnaná, rozdíly jsou jen minimální. Vín, která letos aspirovala na šampiona, bylo hned několik. Roli hrály desetinky bodu a maličkosti," uvedl ředitel Národního vinařského centra, které degustační expozici sta nejlepších vín České republiky provozuje, Pavel Krška.

„Rozhodně ale není náhoda, že Zámecké vinařství Bzenec má šampiona druhý rok za sebou. Je to výsledek dlouhodobé práce a perfektní technologie," vyjádřil přesvědčení.

Zámecké vinařství Bzenec, jehož sesterskou společností je Mikrosvín Mikulov, má v Salonu vín v posledních letech vždy početné zastoupení.

Podle břeclavského sommeliera a provozovatele tří vinoték v regionu Libora Nazarčuka není titul šampion Salonu vín zase tak důležitý. „Určitě potěší a pomůže prodeji. Devětadevadesát procent lidí ale zajímá hlavně to, jestli je dané víno v Salonu, nebo není," odhadoval.

„Z hlediska prestiže je důležitější, kolik vín z daného regionu či vinařství se do Salonu vín dostalo. Čím víc, tím líp," míní Nazarčuk.

Silné Břeclavsko

Dělit vína po okresech je podle Kršky možné jen do určité míry. „Například v roce 2011 sice Národní soutěž vín vyhrálo Veltlínské zelené ze Zámeckého vinařství Bzenec, ale hrozny byly z Dolních Dunajovic. Mnohem lépe uchopitelnou jednotkou je vinařská podoblast, i když i tady se to někdy překrývá," řekl.

Jak dodal, význam břeclavského regionu podtrhuje fakt, že do něj zasahují hned tři podoblasti – mikulovská, velkopavlovická a slovácká. Například loni bylo ve stovce nejlepších vín České republiky hned 51 vín z okresu Břeclav. Od 27 vinařství. „Břeclavsko je rozhodně vinařsky velmi silný region. Je to logické, stačí zmínit Valtice, Mikulov, Novosedly, Velké Bílovice nebo Velké Pavlovice," vyjmenoval Krška známá vinařská centra.

Nová degustační expozice Salonu vín, jejíž složení zatím provozovatelé tají, se veřejnosti ve sklepení valtického zámku otevře 1. března. „Už se tam moc těším," vzkázal Břeclavan Daniel Beran.