Ve znamení rekordů se nese letošní ročník prestižního Salonu vín. Důkaz? Tak předně počet přihlášených vzorků. Tentokrát se zastavil na čísle 761, což je o deset procent více než loni. Navíc současnou výstavu, jež mnozí považují za výkladní skříň českého a moravského vinařství, navštívil stotisící člověk. Úvodní kolo letošního hodnocení začne v úterý.

„Nejde jen o akademické posouzení kvality našich vín. Má to jasné vyústění v podobě degustační expozice Salonu vín na zámku ve Valticích. Lidé si k našim špičkovým vínům cestu našli a my se budeme samozřejmě dále snažit, abychom jim předložili to nejlepší, co umí moravští a čeští vinaři vyrobit," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. První hodnocení, z něhož postoupí dvě stě vzorků, potrvá ve Valticích do čtvrtka. O úspěch se snaží celkem 106 vinařství.

„V komisích zasednou naši nejlepší degustátoři, u kterých organizátoři vyžadují evropské degustační zkoušky. Další garancí nejvyšší možné kvality hodnocení je i vlastní systém proškolení a vyhodnocování degustátorů Národním vinařským centrem, které jen posiluje pověst Salonu vín jako naší nejvyšší soutěže vín," sdělil PR manažer Daniel Kříž.

Druhé kolo, jehož sítem projde už jen polovina vybraných vzorků, se uskuteční devátého ledna v Mikulově. Postupující získají vytoužený titul a dočkají se umístění v degustační expozici Salonu vín na valtickém zámku. Porota dále určí absolutního šampiona, vítěze kategorií a nejlepší kolekci přihlášených vín.

Slabá loňská úroda

Zdaleka ne všichni se však letos se svými vzorky přihlásili. Účast musel vzdát například vinař Pavel Košulič z Hustopečí. „Nesplnili jsme normu vyrobeného vína, loňská úroda byla slabá. Podobně jsou na tom i další kolegové. Úspěch v soutěži znamená prestiž, ale nedá se nic dělat," komentoval důvod Košulič.

Prosincovému výběru předcházel seriál hodnocení Národní soutěže vín v jednotlivých vinařských podoblastech. Slovácké, mikulovské, znojemské a velkopavlovické a ve vinařské oblasti Čechy. „Výsledky těchto nominačních kol sestavily oněch sedm set jednašedesát nejlépe hodnocených vín, která mají nyní příležitost přiblížit se branám Salonu vín," zmínil Kříž.

Záštitu nad soutěží převzal prezident republiky Miloš Zeman, který tak napodobil svého předchůdce. „Ať už záštita bývalého prezidenta Václava Klause nebo současného prezidenta Miloše Zemana znamená pro Salon vín prestiž jakožto nejvyšší národní soutěže vín v České republice" dodal Krška.