Rozdíly tu ale přece jen jsou. Jen stěží by středověký feudál rozmazloval svůj žaludek černým kaviárem ve spojení s vínem z oblasti Champagne.

A to vše ve sklepení, kde by se spoléhal na výdobytky moderní civilizace. „Je to nádherně přichystané, ale co je tohle,“ ptá se nahlas manželský pár.
Nikdo z přísedících jim na dotaz neodpovídá.

Sobotní naučný večer, jenž má laikům mimo jiné přiblížit, jak správně prolít perlivý mok hrdlem, je skutečně speciální.

„Je to pečivo se sušeným ovocem, mám ten recept z Francie. Výborně se to totiž hodí k sektům,“ uklidňuje podezřívavé obecenstvo moravský sommelier Libor Nazarčuk.

Oči návštěvníků záhy míří od elegantních jednohubek ke stříbrné míse. Dominanta místnosti není zdaleka prázdná.

Lahve toho nejvybranějšího šumivého vína starostlivě udržují v optimální teplotě obrovské kusy ledu.
„Chápu, že doma něco podobného nemáte, ale teplota je opravdu klíčem k úspěchu,“ upozorňuje vinařský odborník.

Pokoušet se o novoroční přípitek s vlažným „šampusem“ prý může vyústit v pohromu. Ve zkázu, jež zničí tento jedinečný okamžik.

„Pokazí jak chuť vína, tak náladu. Jak se říká, teplý sekt je horší než studená Němka,“ notně pošimrá Nazarčuk návštěvníkům bránici.
„A taky je důležité, abyste láhev důkladně otřeli. V mnoha restauracích to nedělají a voda kape přímo na stůl.“

Zvědavci, kteří si nenechali vinařskou show v zámeckém sklepě ujít, začínají být nervózní.
O pár desítek vteřin však přijde pro mnohé kýžený hřeb večera.

„Ale pozor. Minule tam stál můj kolega a málem jsem ho trefil,“ hlesne šestatřicetiletý bodrý degustátor. Před ním totiž stojí mladík, který chce být co nejblíže u toho, když šavle usekne hrdlo šampaňského.

Takzvanému sekání sektu dav mlčky přihlíží. Ruka sommeliera je ale neomylná, a to hned dvakrát. Víno teče proudem.
„Nádhera, perfektní, bezchybné,“ ozývá se od stolů, zatímco svébytně otevřený sekt již servírka rozlívá nedočkavcům bryskně do skleniček.

Pokračuje se zvesela. Následuje ochutnávka deseti vybraných sektů, a to až do pozdních hodin.
Ve skleničkách samozřejmě nechybí šumivá specialita přímo z Champagne.

„Už jsem byl na řadě podobných akcí, kde se třeba i sekal sekt, ale tahle mi přijde nejpoučnější,“ liboval si Kamil Prokeš z Velkých Němčic.