Zástupci města však ještě předčasně nejásají. „Zatím jsme o tom žádné oficiální vyrozumění neobdrželi," řekl v pondělí starosta okresního města Pavel Dominik. Potvrzení nemají v ruce ani břeclavští profesionální hasiči.

Stany v Poštorné však podle slov ministra vnitra Milana Chovance vypadly z plánů ministerstva jako přechodné ubytovací zařízení pro běžence. Alespoň prozatím. „Tento stanový tábor se v říjnu listopadu složí a nebudeme chtít ani tu vedlejší budovu," uvedl Chovanec už v pátek.

Případné zboření stanového tábora by přivítali i mnozí Břeclavané. Většina z nich se totiž od začátku stavěla proti jeho vzniku. „Bylo by to pro nás dobře. Uvolnilo by se tím napětí mezi obyvateli. Krize 
s uprchlíky bude asi dlouhodobějšího rázu, takže jsem si myslel, že tu tábor zůstane," přiznal třeba Roman Paulík.

Hranice: bez posil

Zklidnění situace mezi Břeclavany si od složení tábora slibuje také starosta města. „Byl bych rád, kdyby se tato neoficiální informace potvrdila, tábor se složil a všechno se odvezlo pryč. Pro tuto chvíli je to dobrá informace pro město 
i pro jeho obyvatele. Přispěje to k celkovému uklidnění situace," míní Dominik.

Tábor vyrostl na začátku září v reakci na zadržení 214 ilegálních migrantů na břeclavském vlakovém nádraží jako záložní zařízení pro tři stovky osob. Na setkání s obyvateli Břeclavi však náměstek ministra vnitra Jiří Nováček 
o týden později prohlásil, že by mohly v Poštorné v blízké době stany nahradit kontejnery. Druhou variantou bylo také využití tamních budov, kde má ovšem od listopadu fungovat nová věznice.

Ministerstvo vnitra plánovaným zrušením tábora zareagovalo na nízký příliv běženců v posledních dnech 
a týdnech. Od pátku do pondělního rána totiž cizinecká policie zajistila na jihu Moravy pouze čtrnáct ilegálních migrantů. „Všichni byli zadržení v Břeclavi, Mikulově nebo ve Znojmě," informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Posílení kontrol na hranicích ani poté, co na rakouské území vstoupilo za víkend 
z Maďarska přes pětadvacet tisíc běženců, policisté zatím nepřipravují. „Momentálně není důvod cokoliv na bezpečnostních opatřeních měnit. Běženci naše hranice zatím téměř vůbec nepřekračují. Pokud se situace nějakým směrem vyvine, zareagujeme. V tuto chvíli se tak ovšem neděje," vzkázala Rendlová.

MICHAL HRABAL