Po celou dobu sčítání hlasů ve volebním obvodu 56 měl navrch starosta Mikulova. Koštial dominoval v domácím Mikulově, vyhrál v Hustopečích a o více než šest set hlasů opanoval dokonce i Břeclav, kde je doma jeho protikandidát a známý sommelier. „Jsem zklamaný, ale nezhroutím se. Život jde dál. Pokud nevyhrajete ani v domácím městě, nemůžete uspět,“ okomentoval Nazarčuk s tím, že vítězi pogratuloval už po sečtení pětasedmdesáti procent volebních okrsků.

Koštial uvedl, že očekával vyrovnanější partii. „Je to pro mě velké překvapení. Očekával jsem, že více voličů z Břeclavi vyslyší výzvy k jakémusi patriotismu. Každopádně všem voličům děkuji za podporu,“ řekl Deníku Rovnost nově zvolený senátor.

V horní komoře Parlamentu nahradí sedmapadesátiletý muž Jana Hajdu (ČSSD), který zemřel letos na konci února.

Nový senátor za Břeclavsko Rostislav Koštial.
Do Senátu míří Koštial. Nazarčuka porazil o téměř pět tisíc hlasů

Koštial je na Břeclavsku jasný vítěz volebního maratonu, který trval dva víkendy. Po komunálních volbách na začátku týdne dohodl novou vládnoucí koalici v Mikulově, kde podle jeho slov chce pokračovat ve funkci starosty, v sobotu pak dominoval i v senátních volbách. „Myslím, že posty starosty města a senátora jde časově skloubit. Jsem zvyklý pracovat na plno. Může to být i výhoda, byl bych stále v těsném kontaktu s regionem," uvedl Koštial. Nazarčuk však při kampani prohlásil, že je proti kumulaci funkcí.

Volební účast byla v obvodu 56 ve druhém kole slabá. Hlas vhodilo do urny 15,86 procenta oprávněných voličů. Přesto je to o zhruba dva procentní body více než před šesti lety. „Z regionu byla nejnižší volební účast na Pohořelicku a Kloboucku,“ spočítala Jitka Zháňalová z břeclavského úřadu.

O senátora za Břeclavsko původně usilovalo sedm kandidátů. Koštial zvítězil už v prvním kole voleb, když získal 27,11 procenta hlasů. Nazarčuka o minulém víkendu podpořilo 20,67 procenta voličů.

V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ BŘECLAVSKÉHO DENÍKU ROVNOST SI PŘEČTETE TAKÉ ROZHOVOR S NOVÝM SENÁTOREM ROSTISLAVEM KOŠTIALEM. 

Nový typ nafukovací kanoe Thaya břeclavské společnosti Gumotex uspěl v německém Norimberku na celosvětovém veletrhu PaddleExpo.
Vodáci ho rychleji sbalí. Nový kajak Gumotexu zabodoval na veletrhu v Německu