Až Libor Krůza z Valtic přepne v televizi na seriál Vinaři, nejspíš natáhne prst a řekne: „To je ona". Na mysli bude mít sajdkáru, kterou půjčil filmařům natáčejícím šestnáctidílnou sérii. Ta vzniká ve vinařských částech břeclavského regionu.

Zapůjčený stroj je už k vidění například na snímku u zprávy, kterou tvůrci z televize Prima zveřejnili na oficiálních webových stránkách. „Půjčoval jsem jim červenou sajdkáru. Oslovil mě s tím kamarád z Prahy, který sbírá staré motocykly, že se filmaři shánějí po sajdkáře někde na jihu Moravy, kde budou natáčet seriál o vinařích. Rád jsem jim ji zapůjčil. Hlavní roli hraje Václav Postránecký, kterého s ní naučili jezdit. Byla pro něj," říkal Valtičan s tím, že se štáb pohybuje kolem Klentnice, Pavlova, Velkých Pavlovicí a Dolních Dunajovic.

Diváci se v hlavních rolích dočkají již zmíněného Postránecký, Terezy Kostkové a Hynka Čermáka. Ve vinicích se ukáží rovněž Miroslav Táborský, Lucie Benešová, Tomáš Matonoha a Sandra Nováková. Režijní podpis nese jména Vojtěcha Moravce a Dana Wlodarczyka. Poradcem je Jiří Vejdělek. Scénaristou je Petr Kolečko, jenž napsal také Okresní přebor.

Propagace vína

Na vzniku seriálu se podílí i producent filmu Bobule Tomáš Vican. „Před časem jsem s ním o tom mluvil, sám jsem zvědavý. I když se mnou někteří asi nebudou souhlasit, Bobule se mi moc nelíbili. Trochu tam vinaře shazovali. Bavil jsem se o tom i s některými kolegy a měli podobný názor," konstatoval několikanásobný vinař roku Josef Valihrach z Krumvíře.

Nápad na vinařský seriál pokládá za dobrý. Podle něj však záleží, jakou formu dostane na obrazovce. Tvůrci natáčí seriál jako komediální. „Věříme, že diváky nadchne svou pozitivní atmosférou," uvedl programový ředitel Primy Roman Mrázek.

Představitelé Jihomoravského kraje berou nový seriál jako propagaci jižní Moravy. Vyčlenili na ni dva miliony korun. „Vysílání seriálu v hlavní vinařské sezóně zmapuje různá vinařská období a akce a také různé odrůdy vína. Na seriál jsou navázané soutěže, mediální kampaň nebo reportáže z vybraných míst na Moravě," uvedl už dříve náměstek hejtmana Václav Božek.

Doprovodné akce začnou již před vysíláním. Navíc soutěže budou o ceny, mezi něž patří domácí vinotéka plná příslušné odrůdy či víkendový pobyt nazvaný Po stopách seriálu. Ten se podle všeho dostane do vysílacího programu od září. V televizi by měl být každou neděli v hlavním vysílacím čase.

Hrdinkou příběhu se stala pracovně vytížená manažerka Kateřina, která s dospívajícími dětmi přijíždí na Moravu do rodné vinařské vesnice oslavit otcovy narozeniny. Shodou okolností tam stráví celé prázdniny, postupně se sžije se staronovým prostředím a zjistí, že dny se dají prožít i jinak, než byla z ruchu a spěchu velkoměsta zvyklá.