Situace byla o to nepříjemnější, že před Vánocemi ztěžovala kontakt s příbuznými a známými. Na operátory a další organizace se kvůli tomu opakovaně obracel třeba Libor Mík.

A zatímco ještě před několika dny poukazoval na potíže, v pondělí už oznámil, že signál zesílil. „Ještě kolísá, ale jinak je to daleko lepší. Ještě před pár dny jsme ale všichni dělali vše možné, abychom se dovolali,“ řekl Mík.

MLHAVÉ ODPOVĚDI

Ačkoli je za zvrat rád, nelíbí se mu styl, jakým se k situaci operátoři stavěli. Podle jeho slov nikdo obyvatelům nedal vědět, že zmizí dočasný mobilní vysílač a že je třeba počítat s výpadkem. „Odpovědi byly mlhavé, že na tom pracují a jinak nic,“ kroutil hlavou.

Kdyby měl ve městě ležícím u dálnice D2 na výběr, přešel by k jinému operátorovi. Problémy se signálem tam však platí obecně a nabídka je tak omezená.

Zřejmě trvalá změnak lepšímu nastala se spuštěním vysílače umístěného na věži kostela. Instalovat jej tam nechala společnost Cetin, která v místě zajišťuje signál pro O2 a T-mobile.

Současná studie plánovaného multikulturního centra v Hustopečích.
Kino mění tvář. Přestavba na kulturní centrum pokračuje

Zástupci firmy uvedli, že problémy nastaly právě na kostele – nikoli v souvislosti s odvezením mobilního vysílače, jak zní od obyvatel. „U stanice nastal výpadek kvůli poškození mikrovlnného spoje zajišťujícího propojení do páteřní sítě. V pondělí dopoledne technici problém opravili a vysílání ve 2G, 3G a LTE bylo v plném rozsahu obnovené. Stanice vysílá ve sdíleném režimu pro zákazníky O2 a T-Mobile,“ sdělila mluvčí společnosti Cetin Tereza Gáliková.

Podivínští nejsou na jihu Moravy jediní, kdo výpadky signálu mobilních operátorů řešil. Čárky z telefonních displejů před časem zmizely například lidem žijícím ve vesnicích v okolí Vranova nad Dyjí na Znojemsku.

Žádali proto u operátorů o zesílení signálu. Z dvaadvaceti obcí jich měla problémy s Vodafone a T-Mobile polovina. „Situace se výrazně zlepšila. Operátoři patrně na naše připomínky reagovali. Nyní zaznamenávám jen velmi zřídka drobné výpadky, jinak si nemůžeme na pokrytí stěžovat,“ oznámil starosta Vratěnína Martin Kincl. Potíže už nemají ani v sousedních vesnicích.

Problémy s pokrytím
• S pokrytím signálu měli v posledních dnech problémy lidé v jihozápadní části Podivína na Břeclavsku.
• V místě funguje nová stanice, která měla poruchu.
• Od pondělí už zase plně vysílá v sítích 2G, 3G i LTE.
• Signál mají zákazníci operátorů T-mobile a O2.