Zda bude nutné silnici zavřít, určí odborné posudky, které se zaměří na stabilitu podloží ve svahu. Hotové budou podle dolnověstonické starostky Jaroslavy Rajchlové za několik dnů. „Nově udělaný svah začíná praskat, jsou v něm viditelné trhliny,“ potvrdila Rajchlová.

Podle zdroje Rovnosti to způsobily úpravy svahu na pozemku tamního podnikatele Ladislava Langra, který leží pod vozovkou. Langr v pátek na dotazy redakce odmítl odpovědět. „To mě nezajímá,“ sdělil pouze a položil telefon.

Ilustrační foto.
Problémová silnice u Pavlova: opravy mají další zdržení

O možném uzavření celá léta neprůjezdné silnice informovala v pátek starostka Rajchlová obyvatele Dolních Věstonic na facebooku. „Co na to říct? Raději nic, ale myslím si své. A nechat zaplatit na vlastní náklady,“ okomentovala na sociální síti třeba Martina Procházková Kucejova.

Problémy na silnici mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem začaly v září 2014, kdy ji pro řidiče uzavřel sesuv půdy způsobený velkými přívalovými dešti. Kus silnice přitom skončil u přehradní nádrže, na vozovce zůstala zemina.

Objízdná trasa měřila přibližně patnáct kilometrů, byla tedy asi sedmkrát delší než problémová část. Její opravovaná část byla asi půl kilometru dlouhá.

Alespoň částečně se silnici podařilo zprovoznit po víc než třech a půl letech v dubnu 2018. Řidiči aut a autobusů místem projížděli kyvadlově. Plný provoz se tam vrátil teprve před dvěma měsíci.

Řidiči čekají na úplné zprůjezdnění okresní silnice mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem.
Nekonečný příběh: Úpravy svahu u Dolních Věstonic jsou odloženy