„Postup krajského úřadu byl správný, neboť na základě našeho odvolání vydalo ministerstvo životního prostředí v listopadu 2011 dvě nesouhlasná stanoviska. Zjistilo, že silnice je umístěna v rozporu se stanoviskem o hodnocení vlivů na životní prostředí, což je nepřípustné," komentoval rozhodnutí krajského úřadu předseda ekologického občanského sdružení Děti Země Miroslav Patrik. Podle něj silnice škodlivě ovlivňuje krajinu Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Právě Děti Země se společně s Ekologickým právním servisem a dvěma místními sdruženími proti územnímu rozhodnutí odvolaly. Děti Země vyzývají, aby se další příprava silnice R52 zastavila. A pozornost se raději zaměřila na R55 kolem Břeclavi.

Druhým důvodem pro zastavení další přípravy R52 je podle vyjádření Patrika nedávné zrušení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje Nejvyšším správním soudem. Bez nového „krajského plánu" totiž nelze do území umisťovat žádné záměry nadmístního významu a předjímat silniční koncepci.

„Jihomoravský kraj nemá po dvanácti letech svůj krajský plán a investor po pěti letech ani jedno ze čtyř dílčích územních rozhodnutí. Viníky jsou přitom hlavně politici, kteří silnici R52 z nelogických důvodů urputně prosazují, a také úředníci, kteří ve snaze jim vyhovět, musejí porušovat zákony," vyjádřil Patrik svůj názor.