V obci tehdy vznikla základní škola, jejíž stoleté výročí si lidé připomenou tuto neděli.

„Otevření nové pětitřídní školy v říjnu 1912 bylo pro malou obec velkým úspěchem, o to větším, že mu předcházely dramatické události. Škola v Hlohovci byla již od svého založení jednou z nejdůležitějších součástí života a rozvoje obce. Po celé období její existence byl duševní potenciál učitelů působících na malé venkovské škole významným faktorem ovlivňujícím společenské a kulturní dění v Hlohovci," píše současná starostka obce Marie Michalicová v almanachu vydanému k výročí.

Zesnulé osobnosti

Bývalí učitelé, ředitelé, žáci i příznivci hlohovecké školy se mohou při oslavách sejít už v devět hodin ráno, kdy je v programu mše v kostele svatého Bartoloměje.

O hodinu a půl později dojde na přátelský turnaj ve vybíjené, prohlídku školní budovy, výstavu o historii školy, představení almanachu nebo úspěchu žáků a promítání prezentací. „Těžko odhadnout, kolik lidí nakonec přijde. Rozesílali jsme pozvánky a zvaní jsou rovněž všichni absolventi a místní lidé. Doufáme, že jich přijde co nejvíce," zmínila ředitelka školy Hana Sítková.

Dvě významné osobnosti však s jistotou nepřijdou.

Spisovatelka Kamila Sojková, jež učila hlohovecké děti na konci dvacátých let minulého století, zemřela v roce 2000. Po smrti je rovněž bývalý ředitel školy Karel Vyhlídal. V almanachu o něm stojí: „Muž dobré povahy, který se vedle svého povolání ujal i vedení kancelářských prací na obecním úřadě a bystrým rozhledem a zkušenostmi pracoval pro duševní i hospodářské povznesení obce. Po celých šestnáct let, co působil na zdejší škole, nebylo jediného podniku kulturního a sociálního, ať přednášky, divadla, slavnosti, zábavy, nadílky, sbírky, nebo jakékoliv jiné akce veřejné, při níž by nebyl řídící učitel Karel Vyhlídal přiložil ruku k dílu."

Hlavní program nedělních oslav, při níž s jistotou padne Vyhlídalovo jméno několikrát, začne ve dvě hodiny před tamní kulturním domem.

„Veškeré úspěchy, kterých škola dosáhla, jsou výsledkem poctivé a tvůrčí práce bývalých i současných pedagogů, ale i žáků, kteří šíří její dobré jméno. Jim všem proto patří uznání a poděkování," napsala Sítková do almanachu.