Děti se řadily se svými rodiči na chodbě a při zápisu postupně procházely čtyřmi stanovišti. V tvářích některých byl patrný respekt a nervozita. Jiní naopak při průchodu jednotlivými zastávkami překvapili.

Jedním z nich byl i Tobiáš Mrlák. „Na zápis jsem se těšil. Hlavně na počítání," pochlubil se chlapec, který překvapil jednu z učitelek další slokou naučené básničky.

Školy se na zápisy pečlivě připravují. Chtějí zaujmout, a zajistit si tak dostatečný počet nových žáků. Na Kupkově vsadili na postavy z dětských pořadů. K vidění byl například Bob a Bobek, Ferda mravenec či Tygr z Medvídka Pú. „Zůstáváme u pohádkového motivu. Osvědčil se nám. Děláme zápisy v tomto duchu již několik let," odvětila tamní zástupkyně ředitele pro první stupeň Renata Sklenářová.

Loni 9, letos 6

Ačkoliv je v Břeclavi na výběr, vedení Kupkovy věří, že na podzim otevře minimálně dvě třídy s prvňáky v lavicích. „Když zapíšeme děti na tři třídy, budeme rádi. Čtyřicet, pětačtyřicet žáků na dvě třídy bychom mít mohli. Jsou to však jenom naše odhady," svěřila se Sklenářová ještě před pátečním zápisem.

Na Kupkovu, jejíž první stupeň je umístěný v budově v Sovadinově ulici, se hlásí děti s blízkým bydlištěm i ze vzdálenějšího okolí. „Máme tady i žáky, kteří hrají hokej. Rodiče se rozhodují dát k nám jejich děti i díky tomu, že učíme podle jiných učebnic než na většině jiných škol," přidala Sklenářová.

Na jiných místech se na zápis teprve připravují. Jde třeba o Ladnou, která stejně jako Kupkova vsadila na pohádky. „Premiérově máme letos zápis dětí s večerníčkem. Většinou jej máme vždycky na základě nějaké pohádky. Vloni to byl například Krtek," vypíchla ředitelka ladenské školy Jana Mrázová.

Právě v Ladné mají s počtem předškoláků každoročně problémy, a proto bojují o každého z nich. „Jsme malotřídní škola. Vloni bylo pouze devět prvňáků, letos by jich mělo být zhruba šest," vysvětlila Mrázová. Zápis do první třídy tam budou mít příští pondělí.

Kromě závěru ledna chystají některé základní školy v regionu přijetí dětí i na začátek února. Děje se tak na Slovácké v Břeclavi, v Hustopečích nebo ve Velkých Bílovicích. Novými prvňáky se na podzim stanou děti narozené od září roku 2009 do konce srpna 2010.

Některé však mohou požádat o odklad, a to na základě doporučení z poradny a od dětského lékaře.