Krúžek vznikl už v roce 1960. Od počátku byl spojený s mužským sborem. „Asi o šestnáct let později se přidal dětský národopisný soubor Jatelinka, který už nyní funguje samostatně," říká členka správní rady krúžku Jana Zugarová. Ta zpívá v ženském sboru, jehož vznik na přelomu milénia sestavu Slováckého krúžku zkompletoval.

Do té doby čistě ženská pěvecká sestava v obci chyběla. „V současné době nás je devět," vypočítává Zugarová. Jejich vystoupení jsou ozdobou všech folklórních akcí pořádaných v Moravské Nové Vsi.

Od začátku svého působení se oba sbory věnují zpěvu známých i méně známých písní, především z domácí národopisné oblasti Podluží.

Za řadu let si dokázaly získat srdce nejen posluchačů domácích, ale přijali už i pozvání na vystoupení v okolí. „Některé akce chystáme společně s muži, kterých je zhruba patnáct. Zbytek si organizujeme zvlášť," doplňuje sboristka z Moravské Nové Vsi.

Do kroužku může přijít a přidat se k ostatním každý, kdo dovršil patnácti let. Přesto Zugarová přiznává, že mladých folkloristů spíše ubývá. „Poslední doba je ve znamení úpadku. Je to už složitější. Mladí mají teď více na výběr, čemu se budou věnovat. Když jsme začínali my, bylo nás asi třicet opravdu nadšených mladých lidí. Dnes už takový zájem o folklor není. Těch opravdově zapálených je jen hrstka. Ale musím zaklepat, že zatím máme na hodech vždy kolem dvanácti až čtrnácti párů. To je pořád slušné," míní Zugarová.

Návštěvníci Moravské Nové Vsi mohou díky těmto nadšencům spatřit podlužácké lidové tance, verbuňk, písně a bohaté kroje. Kromě hodů se folkloristé představují na slavnostech vinobraní, svěcení vína či na krojovaném podlužáckém plese.

V sobotu od devatenácti hodin bude v tamní sokolovně ples s pořadovým číslem padesát. „Uskuteční se ve zcela nově nazdobeném sále. Chtěli jsem tomu dát modernější ráz," usmívá se žena a pokračuje. „Zahájíme jej Českou besedou. Pozvali jsme chasy z okolních dědin. Snad přijedou i hosté ze Slovenska. Sál navíc vyzdobíme i fotografiemi z minulých plesů," odtajňuje členka krúžku.

K tanci a poslechu zahraje dechová hudba Palavanka a cimbálová muzika Notečka.