Pěna z uzeného hovězího jazyka, okurková raviola, jahodové želé a puding z meduňky. To všechno jsou laskominy, které v pátek odpoledne na mikulovském Gourmet festivalu vychutnávali zájemci o prvotřídní kuchyni.

„Je to nádhera. Snoubení jídla s vínem – člověk to vždycky vnímá jen okrajově. Přečte si na lahvi, které víno se hodí k jakému jídlu, ale málokdy se dostane k tomu, že by tímto způsobem s vínem zacházel,“ zamýšlí se v mikulovském Hotelu Marcinčák známý herec Miroslav Táborský.

Předkrm a hlavní chod už má za sebou, tak ještě ochutnat vzorek nabízeného vína. Mezitím přichází hlavní tvář druhého ročníku festivalu Tomáš Matonoha s manželkou Lucií Benešovou. Herecká dvojice se zpozdila, a tak se v kuchyni znovu roztáčí kolotoč chystání pozoruhodných dobrot.

Kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů Jan Horký a další lidé v kuchyni se nezastaví. Všechno musí být „tip ťop“. „Pro letošek vaříme meníčka, která vychází z dietrichštejnské hostiny. V šestnáctém století jeden z Dietrichštejnů vdával dceru. Od paní Brichtové z muzea jsem dostal soupis jídel, která tehdy byla na hostině. Ty jsem předal kuchařům z národního týmu,“ popisuje zakladatel Gourmet festivalu Petr Marcinčák, jaké zadání má akce tentokrát.

„Nejedná se o kvantitu, ale vrcholnou kvalitu. Je to hledání nové tváře regionální gastronomie. Nechceme to dělat jako nějakou masovou pouť, ale prestižní akci, která ukazuje, kam až je možné s gastronomií dojít,“ vysvětluje.

Ke snoubení jídla s vínem přímo vyzývá další akce, která se koná souběžně na zámecké terase – Den růžových vín. „Snažíme se růžová vína dostat více do povědomí. A je to čím dál lepší,“ říká Nikol Ročková z Vinařského fondu, který akci organizuje. Rozhlížím se a vidím, že mluví pravdu. Svěží letní pití vhodné například ke grilovanému masu už má své skalní příznivce.

Gourmet festival i ochutnávka růžových vín pokračují v Mikulově také v sobotu.