„Slavnosti mandloní a vína jsou v Hustopečích podruhé. Program bude podobně jako loni na Dukelském náměstí a v mandloňových sadech. Ohřát se budou moct lidé v domě U Synků na výstavě jarních dekorací, v stálé expozici vín nebo místních restauracích. Ty už od pondělí nabízejí speciální mandlové pokrmy," vyjmenovala zázemí pro zimou zkřehlé návštěvníky Jana Ondrová z hustopečské radnice.

Předpověď počasí hlásí teploty kolem nuly. Podobně jako před rokem. „Loni jsme slavnostně otevírali rozhlednu v mandloňových sadech, byla zima a fučel vítr. I tak si ale do Hustopečí našlo cestu víc než tisíc lidí," zavzpomínala Ondrová s tím, že podobný počet příchozích by rádi viděli na akci i letos.

V kalendáři akci však poměří síly s oblíbeným a tradičním putováním mezi vinnými sklepy ve Velkých Bílovicích. Loni do nich zavítalo přes pět tisíc lidí. Nevadilo ani počasí, které panuje nyní.

„Návštěvníci už ví do čeho jdou a co můžou čekat. Akci si oblíbili a už se ani moc neohlíží na počasí. Když by bylo krásné jaro, mohlo by jich samozřejmě přijít víc. Takto se ale schovají ve sklepě a nebude problém. Venku má být kolem dvou stupňů nad nulou, ve sklepě je plus osm. To je lepší, než když je pak venku třeba jarních čtrnáct stupňů," bral to s nadhledem jeden z organizátorů Ze sklepa do sklepa František Zapletal.

Podle něj by akci nemuselo vadit ani to, že se kryje s jiným vinařským svátkem. „Konkrétního data se nedržíme, ale Ze sklepa do sklepa pořádáme vždy víkend před Velikonocemi. Je to už tradice, nehledě na okolní akce," dodal Zapletal.

Hustopeče plánují své jarní slavnosti udržet poslední víkend v březnu. Letos však termín posunuli, aby se slavnosti nesetkaly s velikonočními svátky, kdy lidé vyráží na výlety.

Vrcholem hustopečského programu bude koncert netradiční cimbálovky Medicimbal se zpěvačkou Bárou Basikovou v šestnáct hodin. Ve Velkých Bílovicích zase chystají kromě padesáti otevřených sklepů a slosování o ceny nová překvapení.

„Ze sklepa do sklepa budu chodit poprvé. Mám trochu obavy z počasí, ale většího počtu lidí se nebojím. Pocházím totiž z Mikulova," usmívala se šestadvacetiletá Klára Tomášková, která v sobotu do Velkých Bílovic vyrazí s přítelem a partou kamarádů.

Na co lákají:

Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích (od 9.00)

procházky a projížďky do mandloňových sadů, řemeslný jarmark, hudební program a křest kuchařky Tak chutná Hanácké Slovácko na Dukelském náměstí, otevřené vinné sklepy Na Hradbách, módní přehlídka

Ze sklepa do sklepa ve Velkých 
Bílovicích (od 11.00)

padesát otevřených sklepů, večerní zábava s cimbálovou muzikou před kulturním domem, slosování o ceny, překvapení