Právě Břeclavsko a další jihomoravské regiony jsou podle Sobotky nejvíce zasažené migrační vlnou. Dokládají to i čísla: v neděli ráno došlo na jižní Moravě a v Praze k záchytu asi padesáti osob. „Třiatřicet jich zadržela policie ráno v břeclavském regionu," upřesnila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Sobotka upozornil, že Česká republika je pro většinu uprchlíků pouze průjezdní zemí. „Česká republika není cílem této migrace. Chtěl jsem se seznámit především s prací policie a cizinecké policie při ochraně hranic a dodržování pravidel Schengenského prostoru a našich zákonů," řekl předseda vlády v Břeclavi.

Kolem poledne přijel na tamní vlakové nádraží, kde si pohovořil s policisty, a s Chovancem byl svědkem kontroly mezistátního vlaku z Rakouska. Žádný běženec jím však necestoval. Následně se oba přesunuli k prohlídce záložního stanového tábora pro uprchlíky v areálu bývalé věznice v městské části Poštorná. Ten byl nedávno vybudovaný kvůli rostoucímu riziku většího přílivu migrantů.

Ofenziva na webu

Místo je připravené pro případ, že se počet imigrantů ještě zvýší. „Jsem spokojený s tím, co jsem tady viděl. Jsem přesvědčený, že všichni odvádějí profesionální práci," uvedl Sobotka. Do okresního města dorazil i policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba či jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Předseda vlády poděkoval policistům, hasičům a neziskovým organizacím, které pomáhají současnou složitou situaci zvládnout. Také ocenil postoj vedení Břeclavi v čele se starostou Pavlem Dominikem (Pro Region) a vedení kraje za věcný přístup a konstruktivní spolupráci. „Jsem rád, že se v Břeclavi uskuteční debata s občany za účasti zástupců ministerstva vnitra a břeclavské radnice. Je důležité, abychom lidem vysvětlovali současnou situaci," prohlásil Sobotka. Schůzka bude v úterý.

Vstřícnější k lidem se snaží být i ministerstvo vnitra. To spouští od pondělí na svém webu speciální odkaz, který se bude zabývat současnou migrační krizí. „Chceme zamezit různým dezinformacím. Ať už úmyslným nebo neúmyslným. Plánujeme být ofenzivní také na facebooku a podobných stránkách," uvedl Chovanec.

Migrační krizi bude v nadcházejícím týdnu řešit i předseda vlády. Na čtvrtek svolal předsednictvo bezpečnostní rady státu. „Budeme se na něm věnovat výhradně otázce migrace. A řešit nejenom následky aktuální situace, ale i její příčiny," prozradil Sobotka.

Za poslední tři a půl měsíce policie v České republice zadržela na dva a půl tisíce uprchlíků, převážně Syřanů.

MICHAL HRABAL