Již nyní je takřka jisté, že se lídrem partaje stane politik spojený s Jihomoravským krajem. Jedinými vážnými kandidáty na předsedu jsou totiž jen současný úřadující předseda Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Zatím se nezdá, že z vyjednávání o novém předsedovy může vyjít vítězně někdo jiný než Hašek či Sobotka. Není to pravděpodobné,“ myslí si brněnský politolog Lubomír Kopeček.

Podle něj je páteční sjezd levicové strany ojedinělý. „Sjezd je neobvyklý v soutěživosti. Dva kandidáti s šancí uspět tu za posledních patnáct let nebyli. Jedinou výjimkou je sjezd v Hradci králové v roce 1993 na němž byl zvolen Miloš Zeman. Vůbec poprvé se proti sobě také staví kandidáti z jižní Moravy,“ řekl Kopeček.

Oba kandidáti jsou vyrovnaní i podle stranických nominací. Každý získal shodně důvěru sedmi krajů. „Šance jsou opravdu vyrovnané. Vše rozhodne až pátek a to, kdo přesvědčí většinu delegátů,“ připustil hejtman Hašek.

To, kdo v pátek odpoledne získá důvěru většiny, určí další směřování strany. Oba rivalové se totiž proti sobě ideově vymezili. „Chci aby se strana více rozkročila a oslovila nové voliče ze středu politického spektra. Tam musíme hledat i svoje případné koaliční partnery,“ naznačil svoji cestu Hašek.

Naopak Sobotka zastupuje levicovější křídlo ve straně a prosazuje dokonce i radikalizaci sociální demokracie vůči současné vládě. „Nechci stranu nikam posouvat, hlavně ne doprava. Musíme být k současné vládě alternativou,“ tvrdí Sobotka.

Sobotka favoritem

Právě on je přitom podle politologa Kopečka mírným favoritem. „Stojí v čele strany, která od parlamentních voleb není spojena s výraznějšími skandály a problémy. Ačkoliv na něj nemusel mít vliv, přesto je spojen s úspěchem v komunálních a senátních volbách. Podstatná ovšem budou zákulisní jednání před sjezdem i během něj,“ upozornil Kopeček.

Kromě celostátního osudu sociální demokracie se ovšem v pátek rozhoduje i o budoucí podobě jihomoravské krajské rady. Hašek totiž oznámil, že stane-li se předsedou, odchází ze svého postu hejtmana a šéfa asociace hejtmanů. „Koalici to neovlivní. Lidovci nemají důvod nepřistoupit na výměnu hejtmana. Může pro ně být naopak výhoda, že z čela kraje zmizí výrazný Hašek a Stanislav Juránek tak dostane více prostoru,“ podotkl Kopeček.

Setrvání koalice potvrdil i jihomoravský lidovecký předseda Juránek. „Neklademe koaličnímu partneru žádné personální podmínky,“ řekl Juránek. Naopak šéf opozičních občanských demokratů Jiří Kadrnka odmítl sjezd konkurenční strany komentovat až do jeho ukončení.