Jeden z majitelů se pohyboval poblíž osmi osiřelých domů ve Sklepní ulici kolem úterního poledne. „Jen si to tady hlídám," nechtěl se více vyjádřit muž.

Ve Strachotíně, kde stejně jako v Dolních Věstonicích a Pavlově platí stav nebezpečí, je krizový štáb v čele s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. „Po dohodě s hasiči se našla těžká technika, která se pokusí zvládnout situaci ve Strachotíně. Policie v této souvislosti uzavře některé komunikace i cyklostezky. Chceme dosáhnout toho, aby se v oblasti pohybovali pouze členové jednotek Integrovaného záchranného systému. Dobrou zprávou je, že svítí slunce a už by nemělo pršet," uvedl Hašek v úterý dopoledne.

Kromě šedesátitunového pásového rypadla soukromé firmy nasadí hasiči pro likvidaci svahu tři nákladní tatry z hlučínského hasičského útvaru, jednu pak poskytne Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Pod dohledem statika a geologa hasiči postupně odtěží tři tisíce metrů kubických zeminy. „Odstraníme ji po patnácticenti­metrových vrstvách, aby nedošlo k dalšímu sesuvu půdy," prohlásil ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Evakuovaní bydlí u příbuzných

Z krizového štábu zaznělo, že práce potrvají přibližně sedm až deset dnů. Před započetím sanace svahu hasiči provizorně zabezpečili dveře a okna rodinných domů pod ním.

Bahno, těžká technika, hasiči a policisté v ulicích. Lidé ve Strachotíně hovoří o hotových manévrech. V postižené části obce už je sice obnovená dodávka plynu, uzavřená je však cyklostezka spojující Strachotín s Pouzdřany.

Podle jednoho ze zaměstnanců penzionu s restaurací kousek od místa události se už v minulosti sesula část tamního svahu. Ta, pod níž ovšem nestojí domy. „I tak toto nikdo nečekal, stejně jako stoletou vodu," řekl muž, který chtěl zůstat v anonymitě.

Jen o pár metrů dál odčerpával vodu z laguny strachotínský hasič František Dvořáček. „V noci na dnešek jsme se po třech dnech konečně trochu vyspali," shrnul v úterý náročnost posledních dnů pro hasiče.

Jak zmínila starostka Strachotína Lucie Danihelová, evakuovaní lidé bydlí u příbuzných. „Obyvatelé se mohou vrátit do svých domovů, až skončí práce na svahu," poznamenala.

V noci na úterý specialisté pracovali i v sousedních Dolních Věstonicích, kde se na několika místech utrhl svah. Zemina částečně zasypala jednu chatu a silnici vedoucí do Pavlova. Cesta je uzavřená, střeží ji policisté. Podle hejtmana Haška je tam přesto situace stabilizovaná.

Informoval dále o tom, že vláda poskytne Jihomoravskému kraji v souvislosti s vyhlášeným stavem nebezpečí deset milionů korun. „Využijeme je na zvládnutí neodkladných zabezpečovacích prací," doplnil Hašek.