Bytové nebo rodinné domy, nákupní centra, obchody, sídla firem a dokonce i jeden kostel. Na všech těchto místech Břeclavi řádili v posledních týdnech drzí sprejeři. Jen v říjnu nahlásilo v okresním městě poškození svého objektu sprejerskými výtvory hned dvanáct majitelů. To je čtyřnásobně více, než bylo dosud obvyklé.

„Průměrně v Břeclavi za měsíc přijmeme dvě až tři oznámení o sprejerství. Ovšem v poslední době se tento nešvar začal rozmáhat," potvrdila zřetelný nárůst nových graffiti ve městě břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Škody podle jejích slov jen za měsíc říjen přesáhly sto tisíc korun. „Některé nápisy jsou s největší pravděpodobností od totožného pachatele," naznačila mluvčí, že policie je části dosud neobjasněných případů na stopě.

Výjimkou není ani „řetězová akce", kdy sprejer postříká v jedné lokalitě za jedinou noc větší množství různých objektů. „Tak tomu bylo například v červenci, kdy malíř posprejoval na nádraží lokomotivy a vagóny, pak pokračoval k nedalekému nákupnímu středisku a zastavil se až u prodejny potravin. A obdobně i v srpnu U Jánského dvora, kde sprejer poškodil několik garáží i bytový dům," přiblížila Haraštová dva konkrétní břeclavské případy.

Jak přiznala, dopadení sprejerů, kteří se činí zejména v noci, beze svědků a často se zakrytým obličejem, bývá pro policie poměrně složité. Adrenalinové „umělce" většinou neodradí ani to, že se vždy jedná o trestný čin bez ohledu na výši škody. A usvědčeným sprejerům hrozí až roční pobyt za mřížemi.

Graffiti i na kostele

Pozornosti malířů se spreji neušel v závěru října ani břeclavský kostel Českobratrské církve evangelické. Pachatel, kterému zřejmě není nic svaté, na něj nastříkal modrou barvou dva nápisy. „S kostelem postříkaným graffiti jsem se dosud nesetkal. Otázkou ovšem je, jestli dotyčný vůbec věděl, že se jedná o kostel. Ten v Břeclavi je totiž netradiční, funkcionalistický. Podle mě to asi byla náhoda, nikoliv záměr," přemýšlel břeclavský farář Českobratrské církve evangelické Jan Zámečník.

Ten si posteskl nad tím, že kostel je sice pojištěný proti vandalismu, ale na sprejerství se pojistka nevztahuje. „Graffiti může být na některých vhodných plochách bráno jako umění a dokonce to místo i vhodně oživit, ale rozhodně ne na užívaných a udržovaných budovách. Další věcí je, že zatímco některé grafity je esteticky zajímavé a hodnotné, jindy jsou to prostě jen klikyháky," nechtěl přesto Zámečník házet všechny sprejery do jednoho pytle.

Břeclavská radnice hodlá pomoci k vyšší objasněnosti sprejerského ničení novým moderním kamerovým systémem. Má začít fungovat do konce letošního roku.

Sprejeři ovšem netrápí zdaleka jen okresní město. Před nedávnem „vylepšili" třeba i novou fasádu zámečku ve Velkých Pavlovicích a přilehlý altánek pěti usmívajícími se „smajlíky". „Naštěstí se nám je podařilo zatřít, takže dnes není nic vidět," řekla Zita Dvořáková, vedoucí Ekocentra Trkmanka, jenž v zámečku sídlí. Viníci, kteří způsobili třítisícovou škodu, spravedlnosti dosud unikají.

„V těchto případech velmi uvítáme pomoc od občanů. Pokud si povšimnou nelegálního malíře v akci, ať okamžitě kontaktují policisty na lince 158," vyzvala Haraštová.

Břeclavské podchody v ulici Jana Palacha ví o sprejerech své.