Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Bořetice – Jaroslav Springer z Bořetic podniká s vínem dvacet let. Je rozvedený a má čtyři děti. Vinnou révu pěstuje na vinicích, které zabírají bezmála patnáct hektarů. Ročně vyrobí třicet tisíc lahví vína. Specializuje se na Pinot noir a Roučí. Vína, která vyrobí, jsou určená na dlouhodobou archivaci. Za největší úspěch považuje, když někteří odběratelé za víno zaplatí a také to, že se do vinařství Stapleton & Springer spousta lidí vrací.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařství jsem se dostal tak, že jsme byl donucen kopat na vinici a to mě nebavilo. Co mě začalo bavit, bylo moje první víno vytvořené v archivním sklepě. Bylo to Veltlínské zelené a bylo ho padesát litrů.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Kvalitní víno se dělá na vinici. Vhodně zvolit odrůdu na daný terroir bio režim, a pak to moc nepokazit ve sklepě.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Ano. Neubližovat přírodě a dělat vína lidem pro radost a zážitek.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Čtyři decilitry nadvakrát – dvě deci dopoledne a dvě odpoledne. Naše vína, která tvoříme, jsou vína léčivá. Snižují cholesterol, protože mají vysokou hladinu antioxidantů a rezveratrolu a musí se pít uvážlivě a ne navečer.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Tvoříme vína podobná špičkovým Grand Cru z Burgundska a nejhorší je, když dostáváme pochvalu od Master of wine ze světa a některým místním „sommeliérům“ a znalcům nejsme dobří. Nejlepší bylo, když naše vína ocenil J. Bush při návštěvě Paříže, Sean Connery, Mick Jagger a Rolling Stones. Master of wines z Kalifornie prohlásil o našem Pinot noir 2005, že lepší víno z bio produkce ještě nepil. Nejhezčí je, že mám už čtyři děti a čekáme páté. A víno fajn doprovází náš život. Když máme žízeň, pijeme víno s vodou na střik, a když chceme přemýšlet, tak otevřeme starší vyzrálejší ročníky.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nevážím si cen, které získáváme na výstavách, kde medaili dostane každý třetí vzorek. Ať to bylo z Vídně, Poysdorfu, Kalifornie a tak dále. Nejraději mám, když mě pochválí obyčejní lidé, pro které je degustace vína celoživotním potěšením. A těší mě, když mě pochválí profesor Vilém Kraus. Taky je fajn, ochutnávat vína s dalšími vinařskými kolegy a chválit si svoje podařené vzorky navzájem.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o drůd?
Mám rád Pinor noir. Je to nejstarší odrůda, která se v českých zemí pěstuje již 650 let. Pracuji na ní tak, abych vytvořil víno, které si uchová své přírodní vlastnosti. Tedy není očesáno filtrací, čířením a podíl oxidu siřičitého je minimální. Nelíbí se mi příliš velký záběr pěstovaných odrůd. V Pavlovicích je skvělá Frankovka. Měla by tam být vysazena dominantně. Není. V Bořeticích je to Modrý Portugal, Saint Laurent a celkem dobře by v Modrých Horách prosperoval Pinot noir. Ale třeba zakladatelům VOC Morava nestála tato odrůda za to, aby ji zařadili. To je škoda. Moravská vína musí být čitelná, jako jinde ve světě. Burgundsko je na Pinot noir, Bordeaux na Merlot a Cabernet sauvignon. Kdyby se všude pěstovalo všechno, asi by kvalita šla hodně dolů. Jde o to poslouchat přírodu a selský rozum.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vinaře, kteří tvoří vína srdcem, nepovažuji za konkurenci, ale za kolegy.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Ano, ve vinařství pracuje dcera Aneta a syn Tomáš. Každý má právo volby, do ničeho je nenutím. Pokud si vyberou časem jiný obor, je to na nich. Důležité je, aby člověk svoji profesi vykonával odborně a s radostí…

Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Pinot noir 2009 z kategorie The best of Jaroslav Springer. Jedná se o víno purpurové barvy se zlatavými okraji. Má chuť kompotovaných jahod se šlehačkou, třešní srdcovek se sametovou dochutí. Třísloviny jsou kulaté a chuťový vrchol očekávám za pět až osm let. Nebojte se mladé víno použít i na osvěžující vinný střik. Jde o moravské zemské víno, byť splnilo podmínky kabinetu a pozdního sběru. O zatřídění jsme nežádali z důvodu nesouhlasu s označováním vín v České republice. Jaroslav Springer
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.