V areálu Cyklosféry, nacházející se u zámku, se oproti původním piknikovým plánům lidé schází pod střechou. „Měla jsem obavy, ale naštěstí tady někteří stepovali, i když ještě trochu pršelo. Je mi líto, že nemůžeme být venku. Trochu to ztrácí na atmosféře. Ostatní jsou ale možná spokojenější, u stolů mají větší komfort," říká pořadatelka Božková.
Rebarborový mošt
Základem je spořádat jídlo, při jehož přípravě nedošlo k porušení lidských práv, narušení přírody nebo zneužití dětské práce. Část příchozích si v Břeclavi přináší vlastní potraviny, další ochutnávají ty, co jsou už na místě.
Třeba rebarborový mošt. Nebo čaje od výrobce z Čejkovic na Hodonínsku.
Nechybí ani férová pomazánka, chléb, ovoce a vejce.
Setkávají se známí i rodiny. Je tu například Lenka Marečková, která si zrovna povídá s kamarádkou: „Je fajn, že se něco takového v Břeclavi děje. Zatím jsem ochutnala čaj, je dobrý," přikyvuje s pousmáním.
S rodinou přišla zase Tamara Těšitelová: „Venku by to bylo lepší, ale nevadí mi ani vnitřek. Férové snídaně jsou vynikající nápad, který chceme podpořit."
A s malými dětmi je tady také žena představující se pouze jako Renata. „Jsem na něčem takovém poprvé. Líbí se mi, že jde o událost s lokálními potravinami."
Uvolněnou atmosféru doplňuje hudba.
„A co si dáte vy?" ptá se pořadatelka autora textu.
Trochu vody?
„Tady máte mošt."
Ano, to je fér. Díky.