Plán vznikal několik let a je odrazem populačního vývoje obyvatelstva v obci. Břeclavskému deníku to řekl starosta Vranovic Jan Helikar.

„I přes to, že se do obce stěhují mladé rodiny, naše obec nemládne, naopak. Průměrný věk obyvatel vloni vystoupal na téměř čtyřicet let," zdůraznil starosta. Klíčovou součástí projektu je Dům pro seniory. Mimo ubytovacích, zdravotních a sociálních služeb nabídne nový prostor i další možnosti. Své zázemí tam najde také Klub maminek nebo Klub důchodců.

Stacionář i kluby

Klub maminek dostal k dispozici prostor v přízemí. „Máme tam kuchyňku a místnost se stoly, na kterou navazuje i hrací místnost. Je to krásné, prosvětlené díky velkým oknům a moc se nám tam líbí. Klub navštěvuje stále větší množství maminek, proto jsme větší prostory uvítaly," reagovala za klub jeho členka Kateřina Kadlecová.

Jedním z hlavních cílů obce je ve spolupráci s provozovatelem Domu pro seniory zřídit v budově i denní stacionář, který nabídne možnost krátkodobého umístění a péči o penzistu v případě dovolené, pracovního a jiného vytížení opatrovnické rodiny.

„Celé je to symbolem, že chceme dát najevo, že obec je sociální. Nejlepší by bylo, kdyby byl inspirací pro další obce nebo města. Denní stacionář bychom chtěli otevřít v příštím roce a to pro pět až deset lidí," dodal starosta.