Znojemská radnice chystá zadání projektu pro stavební řízení. „Docela určitě se ale ještě budeme hodně zabývat tím, jak má projekt přesně vypadat, co má obsahovat a kolik má stát. Osobně chci hledat levnější variantu. A tou je už podle zkušeností z jiných měst nová stavba,“ řekl starosta Znojma Jan Grois.

Potvrdil přitom, že nový bazén má vyrůst v areálu letní plovárny v sousedství Louckého kláštera. Důvodem jsou hlavně problémy stávajících lázní. „Technicky jsou na hraně udržitelnosti a bylo by nepříjemné, kdyby kvůli nějaké závadě najednou například dva tisíce dětí neměly kde plavat,“ řekl před časem šéf plavecké školy Bedřich Daberger.

Ilustrační foto
Vleklé spory o bazén utichají. Rozkmotření plavci dostali nový rozvrh

Opoziční zastupitelé by dali přednost jinému řešení. „Není sporu o tom, že Znojmo potřebuje bazén odpovídajících parametrů. Pořád si ale myslím, že lze rekonstruovat stávající lázně. Konečné rozhodnutí by mělo být už na novém zastupitelstvu “ argumentoval zastupitel Jiří Kacetl.

K opravám zastarávajícího bazénu se chystají také představitelé Hustopečí na Břeclavsku. „Dokončujeme projekt a znovu požádáme o státní dotaci poté, co jsme loni neuspěli. Pokud ani letos dotaci nezískáme, budeme už muset příští rok dvacet let staré technologie opravit sami. Na svém posledním zasedání to už schválilo i zastupitelstvo,“ informoval místostarosta Hustopečí Bořivoj Švásta.

Naproti tomu v Hodoníně už od loňského listopadu slouží tamní lázně po rozsáhlé obnově. „Je to tady pěkné a čisté, projevil se pokrok, budu sem chodit pravidelně,“ pochvaloval si opravený bazén Jiří Kolařík.

Mezinárodní expedice vedená Oldřichem Štosem z Blanska zdolala Chamjé Khola, největší kaňon světa.
Pokořil největší kaňon světa. Věděl jsem, že nemusím přežít, přiznal šéf výpravy

Město krytý bazén z roku 1983 opravovalo téměř dva roky. Plavci dostali nerezový pětadvacetimetrový bazén, modernější je i zázemí se saunami, vířivkami a bufetem.