Typický jihomoravský politik má dluh. Alespoň podle majetkových přiznání, které museli do konce června podat. Z těch, kteří se politikou živí, má větší vedlejší příjmy jen menšina.

Z takzvaných uvolněných politiků si nejvíce vydělal krajský radní Jiří Němec. Do kolonky s příjmem více než milionu korun zapsal podnikání v zemědělství.

Podle něj lze obě práce skloubit jen těžko. „Mám rodinný podnik a snažím se to zvládat spolu se svými syny, kteří jsou už starší a umí zastat velkou část práce. Vzhledem k funkci na kraji tomu nedávám tolik, kolik by bylo potřeba," přiznal Němec.

Dodal ale, že se zemědělství vzdát nechce. „Je to pro mě zásadní oblast života, ke které se z politiky můžu vrátit," podotkl Němec.

Zadlužená je velká část politiků, včetně brněnského primátora Romana Onderky. „Od roku 2008 splácím úvěr na bydlení. Jako každý slušný člověk platím pravidelně," uvedl brněnský primátor.

Tři čtvrtě milionovou půjčku splácí starostovi Újezdu u Brna hejtman kraje Michal Hašek. „Splácím ji podle smlouvy," řekl. Hašek kromě platu hejtmana vydělal také milion jako poslanec. „Peníze z poslaneckého platu pravidelně dávám na charitu," zdůraznil hejtman.

Dluh = ohrožení

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý měl kromě platu na radnici příjem také ze své lékařské praxe, a to přes půl milionu korun. Ke konci roku 2012 mu zbýval doplatit jeden a půlmilionový úvěr ze stavebního spoření a bezmála čtvrtmilionový leasing.

Z neuvolněných břeclavských politiků, tedy těch, které politika neživí, má největší dluhy radní Dagmar Adámková. Splácí téměř dvoumilionovou hypotéku.

Podle Vladana Brože z Transparency International není moc dobře, když je politik zadlužený. „Dluhy má dnes skoro každý. Ale ten, kdo je má, je ohroženější. Může být pod tlakem a vycházet vstříc někomu, kdo se nabídne, že dluh uhradí," upozornil Brož.

Místostarosta okresního města Jaroslav Parolek v majetkovém přiznání uvedl, že loni působil také v představenstvech společností Vodovody a kanalizace Břeclav a Tempos. Navíc mu přibyla i další placená funkce radního Jihomoravského kraje. Co se týče dluhů, zbýval mu doplatit úvěr 120 tisíc korun.

Druhý uvolněný místostarosta Luboš Krátký zvládl kromě členství v představenstvu společnosti Hantály ještě podnikat v oborech znalecká a projekční činnost. Na znalecké činnosti vydělal bezmála čtyřicet tisíc korun. Dalších patnáct tisíc korun tvoří příjem z fotovoltaické elektrárny a necelých padesát tisíc z nájemného.

„Tento příjem je z dalšího domku, který pronajímáme k bydlení. Částka z fotovoltaiky souvisí s osmnácti solárními panely, které máme doma na střeše," vysvětlil Krátký.

Neuvolněný místostarosta Miloš Petrů si loni koupil auto za osm set tisíc korun. Polovinu této částky splácí.