To je jen zevrubný výčet toho, co mohli během sobotního odpoledne a večera vyzkoušet návštěvníci už třetího ročníku pivních slavností, které se konaly v kulturním domě ve Staré Břeclavi.

„Pro děti jsme kromě soutěže v pojídání špaget s kečupem připravili skákací hrad, skluzavku nebo soutěž v přetahování lanem. Dospělí pak soutěžili o to, kdo nejrychleji sní kynuté meruňkové knedlíky. Vrcholem večera je potom soutěž o nejlepšího degustátora,“ vyjmenoval pořadatel akce Dušan Fikr, který se přiznal, že všechna z nabízených piv rozhodně neochutnal.

Jak zalitoval, stejně jako loni i letos Starobřeclavským v den pořádání akce pořádně pršelo. „I přes to, že nám počasí nepřálo, tak přišlo poměrně hodně lidí,“ usmíval se spokojeně pořadatel.

Vítězem v pojídání knedlíků se nakonec po lítém boji stal pětatřicetiletý Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky.

Výhra? Za patnáct knedlíků

Patnáct kynutých meruňkových knedlíků. Sníst nejrychleji přesně takové množství na již třetím ročníku pivních slavností ve Staré Břeclavi, stanete se králem jedlíků. Stejně tak jako pětatřicetiletý Jaroslav Němec (na fotografii), kterému se to v sobotu navečer podařilo.

„Soutěží v pojídání se zúčastňuji už asi pět let. Proto jsem také přijel do Břeclavi,“ říká šampion z Bystrého u Poličky, který poráží soupeře nejen v jezení knedlíků. „Soutěžím ve všem možném. V pojídání jitrnic, šišek s mákem, a nebo třeba tvarůžků,“ vyjmenovává Němec, jehož rekord je osm jitrnic v žaludku za pět minut.

„Nejtěžší vítězství bylo ale asi před dvěma týdny. To jsem přijel bojovat o první místo do Loštic na tamější slavnosti. Snědl jsem přes kilo olomouckých syrečků. Špatně mi nebylo, ale měl jsem šílenou žízeň,“ usmívá se pětatřicetiletý jedlík, jemuž jsou tréninkem samotné soutěže. Jak dodává, na vizovickém Trnkobraní se zase jen zaprášilo po pětaosmdesáti švestkových knedlících.

Může si vůbec člověk v takové soutěži jídlo užít? „Pokud je soutěž časová a na jídlo mám třeba hodinu, užívám si prvních dvacet minut. Potom je to boj,“ krčí rameny Němec s tím, že zaručený recept na vítězství neexistuje.

„Například já ale od rána obvykle nejím. Dám si jen lehkou snídani a něco málo během dne. No a při soutěži se snažím nasadit velké tempo na začátku. Postupně jej pak zvolňuji,“ radí začínajícím jedlíkům šampion starobřeclavských pivních slavností.

A čeho by chtěl dosáhnout v budoucnu? „Uspěl jsem v Brně na castingu do soutěže Česko Slovensko má talent. Uvidíme, co bude dál. Rozhodne další kolo v Praze,“ nevzdává se.