Důvody nemají s atmosférou klidu a míru nic společného. Padla slova o udávání, či dokonce fyzickém napadení. „Upozorňujeme příznivce vánoční výzdoby u našeho domu, že od letošního roku upouštíme od instalace betlému," oznámili Břeclavskému deníku Ludmila Michlovská a Jozef Vaškovič.

Majitelé okomentovali rozhodnutí takto: „Naše síly nestačí k likvidaci a ručnímu odvozu všech smrčin, které jsou k výzdobě potřebné. Navíc při poslední likvidaci jehličí na ohništi v našem dvoře nám bylo vyhrožováno udáním," nechali se slyšet partneři.

Zmínil napadení

Několikaminutový oheň při úklidu po svátcích podle nich někteří jedinci účelně fotografovali. „Nebylo to jediné ´poděkování´ za zviditelnění obce," pokračoval starší ladenský pár, jenž prý nevyžadoval poklony, jen slušnost.

Naproti tomu se měl dočkat útoku. „V létě došlo k bezdůvodnému fyzickému napadení mojí osoby od mladých mužů. Není nám zapotřebí takové ´odměny´ za množství práce a vydaných peněz, které jsou s výzdobou spojené," uvedl Jozef Vaškovič.

Z jeho dalších slov lze cítit jistou lítost. „Děkujeme za milou přízeň a přejeme pěknou vánoční pohodu těm lidem, jimž udělala návštěva u nás radost," vyjádřil se muž i za devětasedmdesátiletou Ludmilu Michlovskou.

Ač byl zářící Santa Klaus a další atrakce pro řadu lidí možná kýčem, ladenský dům patřil k předvánočním jistotám Břeclavska. Letos se ovšem zájemci o tuto podívanou musí poohlédnout na jiném místě.

Překvapilo to i Vojtěšku Jelínkovou z Lednice. „V Ladné máme rodinu, takže jsme kolem tohoto domu jezdili často. Nikdy jsme si nenašli čas jít dovnitř, což je škoda. Ale už z venku to byl hezký pohled. Hlavně pro děti. Muselo to stát hromadu peněz. Jednou za rok to bylo krásné, hlavně pro ty nejmenší," myslí si Ledničanka.

Nový místostarosta Ladné Martin Vlk o potížích staršího páru včera nic nevěděl. „Že od betlému upustili, je pro mě novinka. Také jsme tam s manželkou chodili o vánočním čase na procházku. Bylo to takové zpestření. Co vím, tak na obci se neřešil ohledně této jejich výzdoby žádný problém. Jen nějaká událost se psy," přemítal překvapený místostarosta.

Dva důchodci z Ladné každý rok výzdobu obnovovali. Loni například pořídili zvony před dveře. Atmosféru dokreslovala i znějící hudba v podobě gregoriánského chorálu.