„Stavební úřad vydá pravomocné rozhodnutí brzy, právě na něm pracuji. Všechna stanoviska se vyjadřují vůči stavbě kladně. Podstatné bylo vyjádření památkářů, kteří se rovněž vyjádřil souhlasně. Není tak jediný důvod, proč žádost zamítnout. Dá se však počítat s odvoláním proti rozhodnutí na kraj. Pan Černý to ostatně minulý týden na jednání slíbil, prý ho žádné argumenty a rozhodnutí nezajímají," sdělil ve středu odpoledne vedoucí stavebního úřadu ve Valticích Jaromír Valnoha.

Černý se proti stavbě v přímé blízkosti staletým modřínům brání. Bojí se, že když povolí úřady stavět jednomu člověku, může se počet žadatelů brzy rozrůst. Kvůli inženýrským sítím, které k domu povedou, se bude muset navíc mezi stromy určitě kopat.

Kde je pravda?

Podle Černého je celá záležitost nerovně nastavená. „Projektant sedí ve stavební komisi. Památkářka v Břeclavi si vybrala ze dvou vyjádření brněnských památkářů to kladné. A zadavatelka stavby se po Valticích nechává slyšet, že už s tím nikdo nic nenadělá. Rozhodně to ale nenechám usnout," vzkázal Černý.

Úřady nastavily výjimečnému případu jasně dané podmínky. Pokud je poruší, hrozí jim pokuty.

Podmínky například hovoří o posunutí půdorysu stavby od modřínů osm až deset metrů podle průměru kmene. Alej musí také zůstat veřejně přístupnou cestou a klidovou zónou. Sjezd a odstavné plochy u domu nebudou moct být dlážděné, nýbrž s mlatovým povrchem. A plot bude muset být dřevěný a nízký, střešní krytina zase cihlově červená.

Projektant plány přizpůsobil a s žádostí uspěl. Ve výtkách Aleše Černého navíc vidí jiné pohnutky.

„Pokud by se na stavební komisi tento případ řešil, určitě bych se zdržel hlasování. Jeden projekt mi za problémy vážně nestojí. A co se týká pana Černého, spíš než o modříny jde o sousedské spory. O pozemek totiž usiloval taky, blízko něj má vinohrady. Na nich má navíc nezkolaudované stavby, za které mu hrozí pokuty. Paradox, kontroly do aleje přivedl sám," poznamenal projektant novostavby Josef Vlk.

A pokračoval. „Stavbě nic nebrání. Pozemek je investorky, vše je zákonné a povolené.Už jsem jí ale říkal, ať počítá, že začneme nejdřív na jaře. Odvolání vše zpomalí," krčil rameny Vlk.

PETR VLASÁK