Konference zahrnuje dopolední sérii zajímavých přednášek týkajících se růžových vín. A odpoledne také jejich ochutnávku. Jedním z přednášejících a zároveň i garantem konference, která je otevřena všem zájemcům nejen z řad vinařů, je Jan Stávek z Němčiček.

Co nového chystáte oproti loňské premiéře?
Tento ročník bude určitě ještě lepší, hlavně z hlediska nárůstu zahraničních přednášek. Myslím si, že letos jsme dosáhli maximální možné úrovně. Přijede například Holanďan Cees van Casteren nebo rakouský odborník na bio vína Franz Strohmeier. Největší chloubou konference bude Francouz Gilles Masson. Ten stojí v čele institutu růžových vín v Provence, jediného svého druhu na světě.

O čem budou zahraniční a tuzemští odborníci hovořit?
Převážně o nových postupech výroby a použití růžových vín v gastronomii. Zajímavá bude i přednáška o dnes populárním bio víně. Dojde na vhodné odrůdy pro výrobu růžového vína a marketing.

Jak velký je nárůst zájmu o růžová vína na Moravě?
Podle statistik se za poslední tři roky produkce růžových vín více než zdvojnásobila. Také poptávka po nich stoupá. Konzument je čím dál inteligentnější, vzdělanější a žádá si nové typy vín. Mnozí už vědí, že růžové víno se navzdory často vžité představě, že vzniká smícháním bílého a červeného vína, vyrábí pouze z hroznů modrých odrůd.

K jakým jídlům a příležitostem se rosé nejlépe hodí?
K lehčím jídlům a také na letní popíjení. Jsou to lehká a svěží vína, často s pikantní kyselinkou, která se příliš nehodí na archivaci a měla by se spotřebovat do dvou let. Správně se mají podávat ještě trochu chladnější než vína bílá. Více než u jiných vín je akceptováno míchat je s vodou na vinný střik nebo je podávat s ledovou tříští ochucenou například letním ovocem.