Nebývalé množství lidí přilákala „rozlučka" s tamním knězem Pavlem Křivým (na snímku), který dnes po čtrnácti letech opouští Podivín. Brněnské biskupství rozhodlo o jeho přestěhování do Dolních Louček u Tišnova. „Každý chleba má dvě kůrky," shrnuje do jedné věty své působení v Podivíně Křivý, který ale jedním dechem doplňuje: „Odchází se mi velmi těžko, líbilo se mi tu, kolem kostela vznikla skvělá parta lidí," ohlíží se nostalgicky za svým „angažmá" oblíbený duchovní. Farnost v Podivíně byla jeho první dlouhodobou zastávkou v duchovní službě, na kněze byl vysvěcený před šestnácti lety. Než zakotvil na jednom místě, zaučoval se jako kaplan ve Vranově nad Dyjí, Moravské Nové Vsi, Křižanově a Sloupu.

Za čtrnáct let v Podivíně stihl opravit střechu tamního kostela i faru, nové fasády se dočkal kostel v Ladné. Křivému se zároveň povedlo církev přiblížit i nevěřícím, když organizoval několik akcí také pro ně. „Pořádal jsem farní zabijačku, pochovávání basy, živý betlém i tábor. Jediné, co jsem nestihl, je oprava venkovních prostor fary, na nichž se teď pracuje. S jednou částí se začalo v červnu a potrvá ještě zhruba měsíc, druhá přijde na řadu později," říká pětačtyřicetiletý kněz.

Při své duchovní službě se potýkal s menší zbožností Podivína a okolí. „Absolutně nevěřícího člověka jsem nenašel, těch praktikujících je ale méně, než je obvyklé v okolí. Na druhou stranu ti, co chodí do kostela, to berou jako srdeční záležitost a ne jen formálně z povinnosti, což se cení," přesvědčuje rodák z Žatčan, který kromě Podivína spravoval i farnosti v Rakvicích, Přítlukách a Ladné.

Nyní doufá, že se mu v novém působišti zalíbí alespoň tak, jako v Podivíně. „Chtěl bych fungovat stejně jako doposud. Stěhuji se blízko obce Předklášteří, kde se nachází známá Porta coeli neboli nebeská brána. Jak říkám svým farníkům, stěhuji se za nebeskou bránu," usmívá se Křivý, jemuž, na rozdíl od jiných věcí, nebude v Dolních Loučkách chybět klima typické pro Břeclavsko. „Je tu moc vysoká vlhkost, což špatně snáším," míní kněz a vzkazuje: „Ať lidé mají rádi Hospodina i sebe navzájem."

VÁCLAV PETRŮ