Podle ředitelky mikulovského infocentra Marcely Koňákové jsou ale podobné zkušenosti výjimečné. Usuzuje tak z reakcí lidí, kterých do centra zavítá asi tisícovka za den. Cyklistou je přibližně každý třetí z nich. „Značení se posilovalo. Nemáme zpětnou reakci, že by někdo bloudil. Je ale pravda, že když jede více lidí, ve značkách se hůře orientuje. Patrné je to v těchto dnech na páteřní cestě na Pálavu," sdělila Koňáková.

O 35 procent více

Možností, jak získat mapy 
s vyznačenými cyklotrasami je více. Vyjma internetového portálu specializujícího se na mapy jsou na webových stránkách Mikulova jednotlivé trasy s popisy i značením. Fyzicky je možné dostat také potřebné dokumenty nabízené informačním centrem. „Máme materiál, kde je plán města, mapka regionu a zakreslené rozcestníky pro kola. Na ně se cyklisté musí dostat, aby se napojili na cyklostezku. Koupit toho ale lze více," doplnila Koňáková.

Že by se lidé ztráceli, si nepamatuje. Například ty, kteří zamíří z Mikulova cestou směřující na Lednici přes Sedlec, upozorňují, kde zdolat rušnou silnici a dostat se zpět na stezku. Kolik cyklistů se letos v okolí Pálavy pohybuje, lze jen odhadovat. Denně jich jsou minimálně stovky. Jisté je, že jejich počet ve srovnání 
s minulými léty stoupl. „Máme o pětatřicet procent návštěvníků více. Cyklistika je tady na vzestupu, přijíždí také hodně rodin s dětmi. Stojany na kola jsou plné," potvrdila ředitelka infocentra.

Sladěné značení

Nejen Mikulovsko, ale 
i další části okresu křižují desítky kilometrů cyklostezek. Lidé oslovení Břeclavským deníkem Rovnost se shodují, že lepší značení by si zasloužily trasy v Lednicko-valtickém (LVA). K jejich sladění by mohlo dojít nejdříve před příští turistickou sezonou. „Byl bych nerad, kdyby to trvalo déle," poznamenal předseda dobrovolného svazku obcí LVA Libor Kabát, jenž je zároveň starostou Lednice. „Chceme se domluvit na sjednocení značek. Řada turistů nás upozornila, že na jednom sloupu jsou například čtyři cedule ukazující stejným směrem. Jednáme o tom, ačkoliv tyto věci trvají déle. Stav ale není natolik špatný, abychom nemohli v klidu dát dohromady peníze a najít nejlepší řešení," dodal Kabát.

Se správou stezek pomáhají také lidé z Klubu českých turistů.