V úvodních stech dnech přesto padlo několik rozhodnutí, které vyvolaly rozporuplné reakce. Patří mezi ně například dosazení sociálnědemokratické radní Aleny Andělové na nově vytvořenou pozici v městském muzeu a galerii. Bez výběrového řízení. „Chápu, že na stávající posty si dávají lidi, kterým věří. Žádné pochopení naopak nemám vůči vytváření nových pracovních míst, jen aby uspokojili některé lidi," reagoval opoziční zastupitel Richard Zemánek.

Chybí vazba na kraj

Rezervy vidí také ve vysvětlování kroků veřejnosti. „Až na pana starostu tam přišli lidé, kteří s vedením radnice dosud neměli zkušenosti. Je vidět, že se ještě učí, jak vést město i komunikovat s veřejností a se zastupiteli. Snad to nepotrvá dlouho," doplnil Zemánek. Minusem jsou podle něj také chybějící vazby na kraj, což se může odrazit při shánění dotací.

Zlepšení přístupu

Jakub Matuška (Mladí a Neklidní) ocenil, že vedení města naslouchá i návrhům vzešlým z opozice. Naopak nevěří, že se koalici podaří dodržet vyrovnaný rozpočet. „Na konci roku si to budou muset obhájit," předpovídal Matuška a ocenil, že vedení přistoupilo na jejich návrh veřejného projednávání dotací pro sport. Zatím zkušebně. Novince se však vyhnuly kulturní a folklorní spolky.

Místostarosta Milan Vojta (ANO) tvrdí, že společně s úředníky musí zlepšit postoj k dlouhodobým vizím. „Od úředníků nezřídka kdy slyšíme, že něco nejde, nebo že to do voleb nestihneme udělat. Pak se ukáže, že to jde a půjde to i rychleji, když bude vůle. Zapracovat tedy musíme i na změně přístupu k věcem, horizont myšlení musí být delší než do příštích voleb, tedy na několik let a desetiletí dopředu," sdělil Vojta.

Spolupráci s opozicí hodnotí jako korektní. Cítí vůli posunout město dopředu. „Zatím nebyly žádné podpásovky. Dokonce jsme slyšeli i pochvalu za to, že jsme v prvních týdnech a měsících vyřešili věci, se kterými se nedalo pohnout celé předchozí volební období," zmínil místostarosta.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.