Tvrdí, že odmítá bojovat, ale chce férové jednání a vztahy. Břeclavský podnikatel Josef Urbánek se kvůli výstavbě nového azylového domu v Břeclavi obrátil na odborníka. Vlastní sousední pozemek a nesouhlasí s tím, aby v místě vznikla sociální zóna. Je přesvědčený, že ho to omezí v podnikání. Výstavbu azylového domu oznámilo vedení okresního města v srpnu.

„Bývá slušností se zeptat souseda, že jsou nějaké plány a co na to říkám. Mě nikdo neoslovil. Při projednávání spojeného územního a stavebního řízení jsem zjistil, že v konceptu územního plánu se počítá z rozšířením na sociální oblast," uvedl Urbánek.

Vedení radnice na dotazy o aktuální situaci ohledně výstavby nového azylového domu odpovědělo jednou větou. „V současné době probíhá příprava stavby a s majitelem sousedního pozemku jsme v kontaktu," vzkázala mluvčí města Eliška Windová.

Podle informací Břeclavského deníku však došlo k pozastavení příprav na stěhování obyvatel "azyláku". Lidé se měli přesunout do ubytovny poblíž někdejšího cukrovaru v těchto dnech. Nestalo se. Zatím. „Čeká se na vyjádření majitele sousedního pozemku ve stavebním řízení. Až bude vše vyřízené, jsme připravení stěhování uskutečnit," poznamenal ředitel Charity v Břeclavi Josef Gajdoš.

Výsledek nejistoty dopadá na klienty azylového domu, který v Břeclavi původně sloužil jako zázemí dělníků při stavbě. Přesluhuje už dlouhá léta. „Přála bych si, aby se stěhování uskutečnilo co nejdříve. Stav domu je opravdu špatný. Máme problémy se sprchou, kotly i bojlerem, a nevím, jestli se pustit do oprav. Když to uděláme a třeba za měsíc se přestěhujeme, budou to vyhozené peníze," sdělila vedoucí zařízení Veronika Heklová.

Urbánek vnímá prvotní postup představitelů města jako arogantní. Řekl, že jej při rozhodování obešli. „Nový azylový dům má stát přesně v hranicích našich pozemků. Mně stavební úřad přikázal, abych dovolil, že přijdou zedníci a budou pracovat… Nechci se jednou dočkat toho, že mi s novým územním plánem řeknou, že jde o sociální oblast a budou bránit v podnikání," krčil muž rameny. A doplnil: „Přetahovaná s veřejnou mocí je těžká a nákladná, ale podstoupím ji. Chci férové jednání."

Oslovil proto podle svých slov stavebního inspektora, aby mu v jednáních s městem pomohl. Zdůraznil také, že zajištění sociální oblasti chápe a podporuje. Brání se však odklonu od podnikatelské zóny. „Cítím tu snahu jako podvod. Kdybych se nestaral o to, co dělají, měl bych v budoucnu problém," uzavřel.