„Zájem o akci je každý rok větší. Roste opravdu geometrickou řadu. Každý dostane na startu průkaz, do kterého v obcích získá razítko. Pro osm set cyklistů máme i speciální trička, ale ta už dochází,“ usmívala se na startu tajemnice mikroregionu Hustopečsko Radka Samsonová. A měla pravdu, krajem André nakonec projelo více než osm stovek nadšených lidí z celé republiky.

Z Hustopečí se cyklisté vydali do Staroviček, Velkých Pavlovic, Vrbice, Kobylí, Bořetic, Němčiček, Horních Bojanovic, Kurdějova a zpět do Hustopečí. V každé obci je čekaly sklenička André, otevřené sklepy, tamní speciality a další zpřístupněné památky. Například muzea či rozhledny.

„Trasu podle mého zvládne každý. Kdo jede na cyklistický výlet, měl by být dobře připravený. Snažili jsme se, aby se trasa vyhýbala silnicím, ale někde na ni návštěvníci přeci jen najet musí. Spolupráci jsme navázali i s policisty, aby hned v Hustopečích hlídali provoz,“ dodala Samsonová.

„Přijeli jsme z nedaleka, z Nosislavi. Vydali jsme se na akci už podruhé, protože potřebujeme upevnit rodinu. Těším se i na ochutnávku vín,“ prozradil důvod výletu na kolech Radek Černohorský, kterého doprovázel i zbytek rodiny.

Podle Samsonové na expedici jezdí lidé z celé republiky. Toho využili právě i vinaři z Hustopečska, kteří v sobotu otevřeli své sklepy a nabízeli zájemcům to nejlepší víno.

Někteří z účastníků se dokonce těšili, až si vyšlápnou dlouhý a táhlý vrbický kopec. Pro jiné to byla velká zkouška. „Vydali jsme se na expedici krajem André z Ochoze u Brna. Máme totiž v Kurdějově kamaráda, který tuto akci pořádá. Zlákal nás, ale nakonec s námi ani nejel. Vrbický kopec jsme zvládli, byl teda hodně dlouhý,“ svěřil se Oldřich Tuček, který si šel prohlédnout i tamní sklepní uličku.

V jednom z nejvyšších míst Vrbice čekal na cyklisty nejen pohárek André, ale také sám starosta, který návštěvníky obce vítal. „Kdo vyšlápne tento kopec, je opravdu machr. Dokonce jsem řekl, že kdo to zvládne jen s jednou rukou, dostane za odměnu víno, ale je to těžký úkol. Připravený máme i chleba se škvarkama,“ vypočetl Vlastimil Bařina.