Z průzkumu v nocležištích vyplynulo, že sociálně slabí přebývají ve skupinách, najít lze i samotáře. „Tuto zimu jsme ještě sanitku k břeclavským bezdomovcům volat nemuseli. V minulých letech jsme ale záchranáře přivolávali v příslovečných za pět minut dvanáct," uvedl mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Někteří z lidí nocujících pod širým nebem bývali ve velmi zbídačeném stavu. „Před lety jsme volali sanitku pro jednu paní, která byla v horečkách. Jinak mají lidé bez domova problémy hlavně s dolními končetinami. Mívají je modré, červené, mají v nich záněty, nateklé. Ten člověk pak někdy ani nemůže chodit. Jednomu bezdomovci museli jeho nohu dokonce nakonec amputovat," přiblížil mluvčí.

Nejblíž v Hodoníně

Při akci Karel si městští policisté udržují o lidech bez domova co největší přehled. Kontroly potrvají celou zimu. „S rostoucí silou mrazů se četnost bude zvyšovat," upřesnil Novák.

Jako pozitivní věc se podle něj ukazuje, že se rok od roku snižuje počet lidí, kteří přečkávají zimu celé dny venku. Někteří alespoň v noci zavítají na ubytovny nebo do nocleháren charity. Nejbližší je 
v Hodoníně. V břeclavském azylovém domě přespání na jednu noc neprovozují. „U nás poskytujeme dlouhodobé ubytování. Zájem v posledních dnech stoupl. Teď jsem přijala jednoho uživatele 
a dalšího zájemce máme rozjednaného. Pokud to vyjde, jsme plní," odvětila tamní vedoucí Veronika Heklová.

Kromě starosti o zdravotní stav bezdomovců a řešení zjištěných problémů s terénními pracovníky charitativních organizací má akce Karel i další důvody. „Někteří z bezdomovců se dopouští různých přestupků. Proto je pro nás důležité mít o pohybu a přebývání lidí žijících bezdomoveckým životem neustálý přehled," nechal se v úterý slyšet Novák.

Celkem se dlouhodobě zdržují v Břeclavi bez domova asi tři desítky mužů a žen. „Meziročně je jejich počet třetím rokem setrvalý. Kolísání je v této komunitě vcelku malé. V zimních měsících však povětšinou z očí veřejnosti i přímého dozoru strážníků mizí. Letní místa totiž v této době nahrazující pobytem v přístřešcích, které je budou alespoň částečně chránit před mrazy a nepřízní počasí," vysvětlil Novák.