Strážníci začali s odprodejem v pondělí. Pokračovat bude až do konce listopadu vždy od pondělí do čtvrtka od osmi do dvanácti hodin dopoledne. Seznam věcí je k náhledu i s fotografiemi na webových stránkách strážníků.

Největší zájem o uskladněné věci byl hned první den. „Někteří stáli u služebny už od čtvrté hodiny ranní. Pustili jsme je alespoň na schodiště, aby nemrzli venku. Například jednomu pánovi jím vyhlédnuté věci lidé před ním ve frontě vykoupili, a tak si vzal alespoň pamětní sadu talířů, aby neodešel naprázdno,“ přiblížil Novák.

Z třiapadesáti nabízených věcí jich po středě zůstalo osmnáct.

Akce strážníků se jeví jako dobrý nápad například Břeclavanovi Lukáši Hrdličkovi. „Městským policistům to uvolní skladovací prostory, které mají omezené, a lidem věci na nějaký čas dobře poslouží,“ zamyslel se Břeclavan.

Ilustrační foto.
Vinaři dostali pokuty za 750 tisíc. Podle inspekce porušili vodní zákon

Loni získali strážníci do skladu 328 nálezů. Mezi nimi převládaly klíče, peněženky a doklady, které k prodeji nenabízejí. Největším dodavatelem jsou České dráhy. „Prodáváme vše, co lidé mohou ještě zužitkovat. Letos si mezi věcmi našel jeden člověk své kolo, které mu před rokem někdo vzal,“ přiblížil Novák.

Strážníci nabízejí pouze věci, které mají ve skladu minimálně rok. S utrženými penězi ale nakládat nemohou. „Zůstávají na účtu města pro případ, že by se našel původní majitel. Pak se mu nebude vracet věc, když je prodaná, ale peníze. Ty zůstávají na účtu do doby, než uplynou tři roky od jejich zařazení do ztrát a nálezů. Ceny věcí stanovuje znalec,“ vysvětlil Novák.

S prodejem začali strážníci před dvěma lety a akci pravidelně opakují. Letos získali za dva dny téměř osm a půl tisíce korun, minulý prodej to bylo přes pět a půl tisíce korun. Podle Nováka se výše ceny odvíjí od nabízených věcí.

Ilustrační foto.
Za srážky na přechodu může špatné osvětlení. A nezodpovědní chodci